01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Linka v Nové Pace v provozu

Město Nová Paka má nejpropracovanější systém sběru a třídění odpadu v České republice. Ne náhodou se proto společně s firmami Tetra Pak a SIG Combibloc a společností EKO-KOM ujalo vybudování recyklační linky Novapak na výrobu stejnojmenných lisovaných desek z použitých nápojových kartónových obalů.

Vhodné prostory město našlo v bývalé sídlištní kotelně a skladu uhlí. Do zkušebního provozu byla linka uvedena 17. prosince 1999.

Zkušební provoz ukázal, že je nutné technologii změnit. Namísto tzv. mokré cesty, kdy se obaly praly, se přešlo na tzv. suchou cestu, při níž se obaly suší. Zakoupen byl nový drtič a přebudována elektrická instalace. Nyní linka běží opět ve zkušebním provozu, zatím s velmi dobrými výsledky. Pracuje se na tři směny, ročně by měla zpracovat maximálně 500 tun odpadu. Kilogram použitých obalů se vykupuje za 1 Kč, což odpovídá běžné výkupní ceně papíru vytříděného z domovního odpadu.

Kartóny se na recyklační lince drtí a pak se pod tlakem při teplotě zhruba 170 stupňů Celsia kontinuálně lisují do desek. Desky Novapak s certifikátem č. CO/C-1102000/P se využívají ve stavebnictví, např. jako izolace pod plovoucí podlahy nebo k výrobě jednoduchého nábytku. Ve školách, které se účastní tříděného sběru nápojových kartónů, si děti v dílnách např. vyrobily z desek police, stoly do počítačové učebny, lavice atd. V Nové Pace z desek nedávno postavili i útulek pro psy.

Podle předběžných výsledků zkušebního provozu recyklační linky Novapak je sběr, třídění a recyklace tohoto typu obalů rentabilní za předpokladu, že v rámci systému Eko-Kom se připlácí na jejich využití okolo 2 Kč na kilogram obalů.

Akciová společnost EKO-KOM, a. s. , byla založena v roce 1997 členy Českého průmyslového sdružení pro obaly a životní prostředí, tedy výrobci obalů a firmami, které do nich plní potraviny. Po svém založení převzal EKO-KOM, a. s., od Sdružení všechny pilotní recyklační projekty a začal je dále rozvíjet. V rámci dobrovolné dohody tak výrobci zapojení do systému EKO-KOM přispívají na likvidaci tuny obalů uvedených na trh částkou 1215 Kč.

Roční spotřeba obalů typu nápojový kartón u nás dosahuje podle odhadu 11 až12 tisíc tun, tedy přibližně 1 až2 % obalového odpadu v naší republice. Recyklační linka v Nové Pace by měla ročně zpracovat přibližně 4 % tohoto množství, dalších 12 % se využije při energetickém spalování. Připravuje se i recyklace kartónových nápojů v papírnách.

- tp -

Foto Tetra Pak

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down