01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Registr na internetu

V rámci zákona o prevenci znečištění schválila Poslanecká sněmovna vznik integrovaného registru znečištění, kde by měl být přehled továren a znečišťujících látek, které vypouštějí do vody a ovzduší. Podobný registr funguje již několik let například ve Velké Británii, USA nebo Kanadě. V registru...

V rámci zákona o prevenci znečištění schválila Poslanecká sněmovna vznik integrovaného registru znečištění, kde by měl být přehled továren a znečišťujících látek, které vypouštějí do vody a ovzduší. Podobný registr funguje již několik let například ve Velké Británii, USA nebo Kanadě.

V registru budou především informace o tom, kolik a jakých látek do výroby vstupuje, a kolik jich podnik vypouští. Podle zelených organizací by tyto údaje měly být bilančního charakteru, tj. kolik určité látky odchází do ovzduší, vody nebo odpadů. Obsahu registru (resp. i jeho existenci) se brání průmyslové podniky -zveřejnění těchto údajů ohrožuje podle nich výrobní a obchodní tajemství.

Zákon o integrované prevenci znečištění (IPPC) musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Pokud začne zákon platit v znění navrženém poslanci, budou velké podniky povinny nahlásit seznam svých látek poprvé za rok 2003, menší podniky až v roce 2005. Velkých podniků, spadajících pod zákon o IPPC, je u nás kolem pěti set. Registr by měl být v následujícím roce (2004) umístěn na internetu a jeho správcem bude Ministerstvo životního prostředí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down