01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Detekce TNT při sanacích

Vážným problémem při zjišťování rozsahu kontaminace vod a půdy toxickým a karcinogenním trinitrotoluenem (TNT, tritol) při sanaci bývalých skladů výbušnin a továren na výbušniny, vojenských prostorů a míst těžební činnosti je nákladný proces jeho detekce spojený s odběrem značného počtu vzorků,...

Vážným problémem při zjišťování rozsahu kontaminace vod a půdy toxickým a karcinogenním trinitrotoluenem (TNT, tritol) při sanaci bývalých skladů výbušnin a továren na výbušniny, vojenských prostorů a míst těžební činnosti je nákladný proces jeho detekce spojený s odběrem značného počtu vzorků, jejich dopravou a časově náročným rozborem ve specializovaných laboratořích.

Pro rychlé a levné stanovení TNT v půdě a vodách vyvinul ústav Fraunhofer-Institut für Chemische Technologie (ICT) ve Pfinztalu, hlavní německé pracoviště pro výzkum výbušnin, malý přenosný ruční přístroj TNT Sensor pro detekci a kvantitativní stanovení TNT na potenciodynamickém principu.

Přístroj o hmotnosti zhruba 1 kg je schopen na místě selektivně s rozlišením od dinitroluenů (DNT) a nitrotoluenu (NT) stanovit TNT od obsahu 1 mg.kg-1, stejně jako obsah reziduí DNT a NT, vyskytujících se též jako odpady barvářských meziproduktů v půdách. Malý vzorek po zvlhčení kontaktní kapalinou analyzuje senzor během několika vteřin. Na stejném principu se připravuje přístroj pro stanovení TNT ve vzduchu a v plynech.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down