01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za odpad se dobře platí

Jedinou firmou ve střední Evropě s vypracovanou technologií recyklace opotřebených nástrojů ze slinutých karbidů s obsahem wolframu a kobaltu je Osram Bruntál, spol. s r.o., dnešní člen koncernu Siemens. Dnes vykupuje opotřebené nástroje a břitové destičky ze slinutých karbidů na bázi wolframu s...

Jedinou firmou ve střední Evropě s vypracovanou technologií recyklace opotřebených nástrojů ze slinutých karbidů s obsahem wolframu a kobaltu je Osram Bruntál, spol. s r.o., dnešní člen koncernu Siemens.

Dnes vykupuje opotřebené nástroje a břitové destičky ze slinutých karbidů na bázi wolframu s kobaltovým pojivem, wolframové obrusy, prachy a kaly v jakémkoliv množství. Dříve nepotřebný odpad, nyní odpad č. 170407 "směs kovů" podle katalogu odpadů podle zákona č. 337/1997 Sb., tak lze výhodně zpeněžit.

Technologie recyklace je založena na oxidačním pražení tvrdokovových odpadů, kyselém loužení pražence a následné rafinaci solí wolframu a kobaltu až do krystalických produktů s následnou redukcí vodíkem až na kovový prášek wolframu. Wolframový prášek se dále karbidizuje až na karbid wolframu, který slouží k opětné výrobě vyměnitelných břitových destiček. Vedle wolframu, karbidu wolframu a kobaltu Osram Bruntál vyrábí i prášky z karbidu tantalu a tantal-niob karbidu.

V současnosti, kdy světová výroba tvrdých kovů dosahuje asi 35 000 tun ročně a kolem 60 % světové spotřeby wolframu, představuje jejich recyklace asi 30 % světové produkce wolframu. Je to možná neuvěřitelné, ale s pomocí výkupu wolframových odpadů a recyklace se Osram Bruntál s podílem kolem 2 % vypracoval na významného světového výrobce wolframu.

-ab -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down