01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prováděcí předpisy k zákonu o odpadech (II)

Dne 1. ledna 2002 nabývá účinnosti vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví katalog odpadů, seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů).

Tento prováděcí předpis nahrazuje vyhlášku č. 337/1997 Sb. ve znění vyhlášky č. 334/1999 Sb., kterou se vydává Katalog odpadů a stanoví další seznamy odpadů.

Zmíněný prováděcí předpis (dále vyhláška) řeší otázky:

postupu při zařazování odpadu podle katalogu

postupu při zařazování odpadu do kategorie nebezpečný,

seznamů odpadů pro účely vývozu, dovozu a tranzitu.

Součástí vyhlášky je deset příloh.

Postup při zařazování podle katalogu

Vlastní katalog odpadů je obsažen v příloze č. 1 vyhlášky.

Konkrétní odpad zařadí původce odpadů a oprávněná osoba pod šestimístná čísla, první dvojčíslí označuje skupinu odpadů, druhé dvojčíslí podskupinu odpadů a třetí dvojčíslí druh odpadu. Katalog se dělí do dvaceti skupin odpadů (viz tabulka).

Při zařazování odpadu podle katalogu se vychází z vlastního procesu jeho vznik. Konkrétní katalogové číslo odpadu hledáme nejprve ve skupinách 01 -12, 17 -20. Jestliže zde neuspějeme, hledáme toto číslo ve skupinách 13 -15, pokud ani zde nenajdeme odpověď, tak hledáme ve skupině 16. V převážném počtu případů bude jistě nalezeno odpovídající katalogové číslo.

Pokud se vhodné katalogové číslo nenalezne, existují vlastně dvě zásadní možnosti:

První možnost je představována přiřazením čísla končícího 99 při zohlednění výsledku nalezení odpovídající skupiny odpadů vzhledem k procesu vzniku odpadu. Název takto určeného odpadu bude určen z technické (běžně užívané) praxe. Takto může být zařazeno jedním původcem i více druhů odpadů, které se liší pouze názvem.

Pokud se odpad sestává ze složek, které mají v katalogu svoje samostatná čísla, přiřazuje se k takovému druhu odpadu, který má nejvíce nebezpečné účinky na člověka a životní prostředí.

Do skupiny 20 se zařazují pouze odpady komunální nebo odpady charakteru komunálního (vznikají při nevýrobní činnosti -kanceláře, školy atd.).

Obalový odpad včetně takto vytříděného z komunálního odpadu se zařazuje vždy do podskupiny 15 01.

Druhá možnost je tvořena žádostí -návrhem na zařazení odpadu podle katalogu odpadu, který zasílá příslušný okresní úřad (z podnětu původce -oprávněné osoby) Ministerstvu životního prostředí. Tento návrh musí obsahovat popis technologie při níž konkrétní (nezařazený) odpad vzniká, včetně charakteristiky vstupních surovin do dané technologie, složení odpadu a jeho případných nebezpečných vlastností, a představu o zařazení odpadu podle katalogu.

Resort životního prostředí si může vyžádat i příslušné doplnění než návrh definitivně vyřeší (sdělení o zařazení konkrétního odpadu).

Pro praxi roku 2002 je důležité, aby každý původce (oprávněná osoba) zařadil(a) odpady dle přílohy č. 1 vyhlášky s tím, že platné souhlasy vydané za účinnosti zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech a vyhlášky MŽP č. 337/1997 Sb. se zařazením odpadů podle původního katalogu se zkonfrontují se zařazením odpadu dle nového katalogu. Souhlasy se budou nejdéle do 31. 12. 2003 vztahovat na nová katalogová čísla odpadů odpovídající původním katalogovým číslům.

Zařazování do kategorie "nebezpečný"

Nebezpečné odpady jsou v katalogu odpadů označeny hvězdičkou. Některé z nich jsou uvedeny v příloze č. 2 vyhlášky jako nezpochybnitelně nebezpečné bez možnosti to ověřit. Jiné jsou označeny hvězdičkou jako tzv. zrcadlové položky, což znamená, že stejný název má odpad ostatní i odpad nebezpečný.

Jako odpad nebezpečný se zařadí odpad

znečištěný nebo smíšený s jednou (nebo více) složkami, které činí odpad nebezpečným (příloha č. 5 k zákonu č. 185/2001 Sb.),

znečištěný nebo smíšený s některým z odpadů, které jsou uvedeny v Seznamu nebezpečných odpadů,

mající jednu nebo více nebezpečných vlastností uvedených v příloze č. 2 k zákonu o odpadech, i když nejsou splněna předchozí kritéria.

Složkami, které jsou zařazeny v příloze č. 5 jsou pouze chemické látky nebo prvky klasifikované jako nebezpečné podle zákona č. 157/1998 Sb., o chemických látkách a přípravcích v platném znění. Tyto složky musí způsobit v odpadu jednu nebo více nebezpečných vlastností uvedených v příloze č. 2 k zákonu.

Odpady uvedené v seznamu nebezpečných odpadů se označují N, ostatní odpady O a odpady zařazené podle předchozích tří odrážek jako nebezpečné se zařazují jako O/N. Tyto nebezpečné odpady mohou být na základě žádosti podrobeny zkoumání pověřenými osobami s případným vydáním osvědčení o vyloučení nebezpečných vlastností konkrétního odpadu.

Barevné seznamy

Vyhláška s odkazem na příslušné přílohy č. 3 -7 uvádí seznamy odpadů (zelený, žlutý a červený) včetně seznamu odpadů, jejichž vývoz je i za účelem využití zakázán do konkrétně uvedených států.

Přílohy obsahují rovněž vzor dokladu, který doprovází odpady uvedené na zeleném seznamu a náležitosti oznámení o dovozu, vývozu a tranzitu odpadu podléhajícího souhlasu Ministerstva životního prostředí. Přitom vyhláška taxativně uvádí další náležitosti tohoto oznámení (včetně pojištění, složení finanční záruky) podle způsobu dalšího nakládání s odpady.

Velmi důležité je to, že vyhláška uvádí tři odpady ze zeleného seznamu, které i za účelem využití musí při dovozu nebo vývozu pokrýt souhlas Ministerstva životního prostředí. Jde o:

hliníkové stěry (s výjimkou těch, které jsou hořlavé nebo při styku s vodou uvolňují hořlavé plyny v nebezpečném množství),

vraky motorových vozidel bez kapalin,

použité pneumatiky.

Emil Rudolf,

ředitel odboru výkonu státní správy

Ministerstva životního prostředí,

pracoviště Hradec Králové

  obr.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down