01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

INTEGROVANÝ PROJEKT

Počátkem tohoto roku vstoupil v platnost nový vodní zákon č. 254/2001 Sb. a zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, včetně prováděcích vyhlášek. Co nového tyto zákony přinášejí pro řešení problematiky "odkanalizování" menších obcí?

V předmětné oblasti mají stejně jako v řadě dalších míst problémy s vodou, a zejména s jejím čištěním. Prudké horské potoky a říčky sice snesou hodně, ale trvalému náporu nečištěných odpadů všeho druhu odolat nemohou.

Nejenže postupně vzniká nebezpečí dlouhodobé kontaminace spodních vod, likvidace ryb a vodní havěti vůbec, ale je zde i nebezpečí ohrožení v regionu žijících lidí, kteří tuto vodu používají. K uvedeným skutečnostem se navíc druží velmi podstatné vlivy neperiodicky vznikajících záplavových dešťů, při nichž může dojít k poškození vodních systémů v daleko větší míře.

Je zde ovšem jistá naděje. Komplexní čištění odpadních vod devíti jesenických obcí, které jsou sdruženy ve zmíněném euroregionu, má v budoucnu probíhat podle programu s názvem Integrovaný infrastrukturální projekt životního prostředí. Ten má být financován z prostředků Phare Crossborder cooperation a suma peněz na tuto akci představuje 140 miliónů korun. Komise Phare Management Committee záměr schválila a na akci by mělo přijít přes 80 miliónů korun. Jde o projekt příhraniční spolupráce ČR s Polskem. Nositelem evropských finančních dotací bude Svazek obcí okresů Bruntál a Jeseník. Konkrétně se jedná kromě obou okresních měst ještě o Zlaté Hory, Úvalno, Bernartice, Dívčí Hrad, Město Albrechtice, Mikulov, Javorník, Krnov. V těchto obcích má dojít ke konkrétním změnám při čištění odpadních vod.

Podle odborníků dojde po realizaci čištění odpadních vod uvedených obcí k výraznému zlepšení kvality odpadních vod, které v řadě případů odtékají do Polska (a tam jsou vodními zdroji). Podstatně se má zlepšit i stav vod na českých řekách a říčkách jako jsou Bělá, Opavice, Javorník a dalších, které patří do povodí Odry. Na základě provedených změn bude také možné zpřísnit ochranu podzemních vod na obou stranách česko - polské hranice. Proces změn však bude pravděpodobně delší, než se předpokládá, především s ohledem na velmi proměnlivou konfiguraci horského terénu, kde je nutné při projektování podobných akcí počítat s mnoha neznámými. Například se zcela jinde probíhajícím korytem řeky či potoka v období záplav či povodní nebo neočekávanými průrvami vod v místech, kde to při běžném počasí není možné očekávat. Tyto a další podobné skutečnosti kladou na projekty čištění odpadních vod podstatně větší nároky než je tomu u projektů v rovinatém terénu. Dobudování kanalizačních systémů, modernizace současných čistíren odpadních vod, ale i dokončení související infrastruktury je v Euroregionu Praděd opravdu nutností.

Zároveň nutno dodat, že ještě ani v roce 2001 nebyly v uvedené oblasti zcela odstraněny následky povodní z roku 1997. Například rozšíření a výrazná modernizace silnice z Města Albrechtic dále do hor je sice výtečná, ale na druhé straně - například v okolí Vrbna pod Pradědem a na řadě míst dalších je stále problém, jak rychle a bezpečně projet.

JIŘÍ STARÝ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down