01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nutná modernizace

V Klatovech žije téměř 26 %, v Sušici 13 % a v Horažďovicích kolem 7 % obyvatelstva celého okresu. Tato skutečnost výrazně ovlivňuje organizaci a zásobování pitnou vodu i odkanalizování a čištění odpadních vod. Odkanalizování a čištění odpadních vod 465 měst, obcí a jejich administrativních částí...

V Klatovech žije téměř 26 %, v Sušici 13 % a v Horažďovicích kolem 7 % obyvatelstva celého okresu. Tato skutečnost výrazně ovlivňuje organizaci a zásobování pitnou vodu i odkanalizování a čištění odpadních vod.

Odkanalizování a čištění odpadních vod 465 měst, obcí a jejich administrativních částí správního území okresu Klatovy se provádí kanalizacemi ze 60. a 70. let, které byly budovány v rámci akcí "Z", a to nahodile a nekoncepčně, často bez jakékoliv dokumentace. Při jejich výstavbě nebyly mnohdy dodržovány ani elementární technologické postupy.

Takto bylo odkanalizováno a napojeno na čistírny odpadních vod více než 30 sídelních celků s přibližně 55,4 % obyvatel. Na všech těchto čistírnách bylo v roce 1999 vyčištěno 3,54 mil. m3 odpadních vod. U zbývajících sídelních celků provozované způsoby nakládání s odpadními vodami nevyhovují současným požadavkům, vyplývajícím z platné legislativy.

Průměrná obec je vybavena kanalizací, která právně neexistuje, provedením připomíná dešťovou kanalizaci a funkčně je kanalizací jednotnou. Část obyvatel je do této kanalizace napojena přes septiky, jejichž funkčnost a údržbu (pravidelné vyvážení) raději nikdo nekontroluje. Zbývající část je napojena přímo do těchto kanalizací nebo do vodních toků. Menší část rodinných domků a rekreačních objektů je vybavena žumpami, které jsou vyváženy na zemědělské pozemky. Tyto žumpy však nevyhovují ČSN 756081 frekvencí vyvážení ani vodotěsností.

Na území okresu se nenacházejí žádná města či obce s počtem obyvatel přes 2000, jejichž odpadní vody by nebyly odváděny kanalizačním systémem a následně likvidovány na ČOV, čímž je v podstatě splněna směrnice EU č. 91/271/EEC.

Jedinými problémy zůstávají městské čistírny v Klatovech a v Sušici, u nichž je třeba zajistit změnu stávající technologie za systém umožňující odstraňování nutrientů.

Je velkým úspěchem vedení města Klatovy a společnosti Šumavské vodovody a kanalizace, že za přispění Evropské unie a Státního fondu životního prostředí od srpna roku 2001 probíhá rozsáhlá rekonstrukce a modernizace ČOV v Klatovech. Tato investiční akce zajistí městu a širokému okolí možnosti napojení s pomocí plánovaných páteřních kanalizačních sběračů, a tím i velké rozvojové možnosti.

Předpokládá se, že čistírna bude v roce 2015 likvidovat zhruba 89 % z celkového množství odpadních vod okresu Klatovy. Zbytek - 11 % bude v souladu s novou legislativou likvidováno svozem na určené čistírny odpadních vod.

VÁCLAV ŠPIČÁK,

Šumavské vodovody a kanalizace

Klatovy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down