01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká společnost pro právo životního prostředí

Od roku 2000 funguje nezisková Česká společnost pro právo životního prostředí. Je občanským sdružením, jejíž členy spojuje zájem o poznání a rozvoj práva životního prostředí. Společnost byla založena ve snaze vytvořit širokou společenskou, odbornou a vzdělávací platformu. Všechny země Evropské...

Od roku 2000 funguje nezisková Česká společnost pro právo životního prostředí. Je občanským sdružením, jejíž členy spojuje zájem o poznání a rozvoj práva životního prostředí. Společnost byla založena ve snaze vytvořit širokou společenskou, odbornou a vzdělávací platformu. Všechny země Evropské unie, ale i mnohé jiné země Evropy a světa již mají obdobná uskupení sdružující drtivou většinu právníků, kteří se v příslušném státě zabývají ochranou životního prostředí a problémy souvisejícími.Prvním předsedou společnosti byl zvolen Doc. JUDr. Milan Damohorský, CSc., proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a učitel na tamní katedře práva životního prostředí.

Vrcholným orgánem společnosti je valná hromada členů, která je svolávána nejméně jednou ročně. V mezidobí řídí chod společnosti devítičlenné představenstvo, volené valnou hromadou na tříleté funkční období.

Česká společnost pro právo životního prostředí si dala za cíl podporovat znalost, rozvoj a šíření oboru práva životního prostředí. Chce aktivně přispívat nejen k tvorbě nových právních předpisů, ale též uskutečňovat vzdělávací a informační akce pro zvýšení vnímavosti veřejnosti na úseku práva životního prostředí.

Cílem společnosti je být místem úvah a diskusí, stát se zprostředkovatelem výzkumu, studia, osvěty a výuky.

Společnost chce být činná též na poli mezinárodním (mezinárodního a komunitárního práva životního prostředí), a to zejména navazováním a udržováním řady bilaterárních či multilaterárních kontaktů v zahraničí. Již byla zahájena spolupráce s Evropským sdružením práva životního prostředí a s Mezinárodním centrem srovnávacího práva životního prostředí. Připravuje se navázání úzké spolupráce s dalšími sdruženími z celého světa. Cílem činnosti společnosti je rozvoj práva životního prostředí České republiky v souladu s principem trvale udržitelného života, a jeho sbližování s právem Evropské unie a právními řády evropských států. Pro dosažení svých cílů se společnost chce soustředit především na:

pořádání kolokvií, přednášek a konferencí, ať již na národní či mezinárodní úrovni, stejně jako organizování seminářů o různých otázkách v oblasti práva životního prostředí. Jednou z hlavních akcí Společnosti by měly být České dny práva životního prostředí (první byly pořádány v listopadu 2001),

ustanovení pracovních skupin (též za účasti externích odborníků) pro studium právní úpravy a přípravných legislativních změn,

podporu a realizaci vědeckých, výzkumných, osvětových a výukových úkolů, svěřených Společnosti (např. státními orgány),

spoluúčast na pořádání akcí v rámci vzdělávání právníků i ostatní odborné veřejnosti,

vytvoření informačního a dokumentačního centra práva životního prostředí,

vydávání odborného časopisu České právo životního prostředí (dvakrát až čtyřikrát ročně), anglické ročenky Czech Environmental Law Yearbook a dalších publikací, např. sborníků z konferencí či řady komentovaných zákonů.

Společnost se chce dále zaměřit na výzkum a informovanost o právu životního prostředí a na rozvíjení výměny názorů a zkušeností mezi členy Společnosti i širší odbornou veřejností, a to zejména provozováním vlastní internetové stránky v českém i anglickém jazyce. Na internetové adrese sweb.cz/cspzp/spolecnost.htm lze najít jednak základní informace o Společnosti, ale také informace o její činnosti a informace o oboru práva životního prostředí a jeho aktuálním vývoji.

-jh -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down