01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Téma - Sanace a rekultivace

Sanace povrchových dolů Městu Bílina na Teplicku přislíbil Státní fond životního prostředí (SFŽP) 15 milionů korun na sanaci starých důlních zátěží a na likvidaci bývalého povrchového dolu. Sanační práce by měly být zahájeny ještě letos. Prostředky může město získat na základě novely takzvaného...

Sanace povrchových dolů

Městu Bílina na Teplicku přislíbil Státní fond životního prostředí (SFŽP) 15 milionů korun na sanaci starých důlních zátěží a na likvidaci bývalého povrchového dolu. Sanační práce by měly být zahájeny ještě letos.

Prostředky může město získat na základě novely takzvaného horního zákona. Ten původně neumožňoval použití finančních zdrojů ze SFŽP pro sanaci povrchových šachet, ale pouze hlubinných dolů na Ostravsku nebo Kladensku. Nyní tedy mohou získat peníze na likvidaci starých zátěží z bývalé důlní činnosti i města, na jejichž katastrech jsou povrchové doly. Letos má SFŽP na tyto účely rezervováno kolem 200 milionů korun.

Podpora projektu pro MAPE

Za dobu provozu chemické úpravny uranových rud MAPE v Mydlovarech poblíž Českých Budějovic vzniklo kolem 36 milionů tun odpadních kalů. Celková plocha odkališť, kam byly dopravovány, dosahuje 286 hektarů. Prostor se sice rekultivuje, ovšem při současné rychlosti rekultivace by akce byla dokončena za více než 40 let.

Sdružení obcí "Blata" proto podalo žádost o poskytnutí finančních prostředků v rámci předvstupního fondu Evropské unie (ISPA) na projekt Rekultivace a odstranění ekologické zátěže po hydrometalurgickém zpracování uranových rud.

Počítá se v něm se sanací odkališť v rozmezí deseti let celkovým nákladem sedm miliard korun. Fond ISPA by na něj poskytl nejméně 70 procent a zbytek by musel dofinancovat stát. Projekt už úspěšně prošel dvěma etapami výběrového řízení, ale jeho dopracování přijde na zhruba 7,1 milionu korun. To je nad finanční možnosti sdružení obcí.

Krajský úřad se proto rozhodl podpořit úsilí obcí poskytnutím dotace 2,4 milionu korun z krajského rozpočtu na technickou přípravu projektu, přičemž Státní fond životního prostředí uhradí dalších 4,7 mil. korun.

Útlumové programy pro doly

Státní podnik Diamo Stráž pod Ralskem převzal k 1. lednu 2002 do své správy útlumové doly OKD. Patří mezi ně celkem dvacet šest dolů, mezi nimi např. Bezruč, Pokrok, Alexandr nebo Zárubek.

Diamo se bude zabývat především povrchovými sanacemi a bourání objektů, neboť podzemí již bylo zlikvidováno a sanováno OKD, a. s. Celkové náklady na sanaci a likvidaci se odhadují na stovky milionů korun a tyto akce proběhnou převážně podle dlouhodobých projektů zpracovaných ještě v OKD. Sanované pozemky budou postupně předávány ke komerčním a rekreačním účelům.

-jh -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down