01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průvodce Evropskou unií

Každodenní chod Evropského společenství (ES) zajištuje pět institucí: Rada, Evropská komise, Evropský parlament, Soudní dvůr a Účetní dvůr. Na vrcholku pomyslné institucionální pyramidy stojí instituce šestá, Evropská rada. Podívejme na to, jak fungují a k čemu slouží. Evropská rada je summit hlav...

Každodenní chod Evropského společenství (ES) zajištuje pět institucí: Rada, Evropská komise, Evropský parlament, Soudní dvůr a Účetní dvůr. Na vrcholku pomyslné institucionální pyramidy stojí instituce šestá, Evropská rada. Podívejme na to, jak fungují a k čemu slouží.

Evropská rada je summit hlav států nebo vlád členských zemí Evropské unie (EU) a předsedy Komise, jimž asistují ministři zahraničních věcí a jeden další člen Komise. Evropská rada je nejvyšším orgánem EU. Závěry z jejich summitů se řídí všechny instituce EU. Jejím cílem je dávat podněty pro další rozvoj a určovat všeobecnou orientaci Evropské unie.

Rada Evropské unie je orgán složený z ministrů členských států EU, kteří odpovídají za resort, o němž má Rada jednat. Rada ministrů je hlavním rozhodovacím orgánem a místem, kde se hájí zájmy členských států. Rozhodnutí Rady jsou "předpřipravována" Výborem stálých zástupců (COREPER) a jejímu fungování napomáhá také Generální sekretariát Rady.

Evropská komise je srdcem formování politiky v Evropských společenstvích. Má výhradní právo navrhovat (nikoli schvalovat) novou legislativu a může do probíhajícího legislativního procesu kdykoliv vstupovat. Dohlíží na uplatňování práva ES, má výkonné pravomoci v důležitých oblastech a formuluje doporučení a posudky, které jsou sice bez právní závaznosti, avšak značně ovlivňující rozhodování Rady. Komise také obstarává značnou část vnějších vztahů EU a vystupuje jako vyjednávací orgán při uzavírání mezinárodních smluv.

Evropský parlament se skládá z 626 poslanců, volených v přímých volbách podle dohodnutých národních kvót. Má 17 stálých výborů, jejichž doporučení mají značný politický vliv. Evropský parlament se spolupodílí na tvorbě legislativy a má v tomto procesu také kontrolní funkci. Dále přijímá rozpočet EU, jmenuje (a může odvolat) Komisi, vypracovává společné pozice a konsensy na mezinárodní úrovni a také jmenuje Evropského ombudsmana.

Soudní dvůr Evropských společenství řeší spory o výklad a aplikaci smluv a legislativy. Jeho příslušnost je omezena jen na akty Společenství. Na žádost Rady, Komise nebo členského státu dává posudky na slučitelnost zamýšlených mezinárodních dohod se smlouvou o ES. V naplňování cílů mu napomáhá Soud první instance, který řeší administrativní spory a žaloby v záležitostech hospodářské soutěže.

Účetní dvůr přezkoumává řádnost a právní legitimitu příjmů a výdajů celého systému Evropských společenství. Kromě toho vypracovává po ukončení rozpočtového roku výroční zprávu a pomáhá v kontrole rozpočtu Radě a Parlamentu.

Michal Seibert,

Centrum pro evropsá studia,

VŠB-TU Ostrava

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down