01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Grant pro Synthesii

Vláda USA poskytla grant ve výši 291 tisíc dolarů na zahájení likvidace ekologických škod ve společnosti Synthesia v Pardubicích-Semtíně. Jedná se o jednu z nejzávažnějších kontaminací v České republice, která vznikla během čtyř desítek let chemické výroby v tomto závodě. Nebezpečnými látkami jsou...

Vláda USA poskytla grant ve výši 291 tisíc dolarů na zahájení likvidace ekologických škod ve společnosti Synthesia v Pardubicích-Semtíně. Jedná se o jednu z nejzávažnějších kontaminací v České republice, která vznikla během čtyř desítek let chemické výroby v tomto závodě. Nebezpečnými látkami jsou zde zasaženy podzemní vody, skládky i stavby areálu stojícího v záplavovém území Labe, navíc v oblasti se zdroji pitné vody. Na likvidaci tohoto poškození bylo na základě usnesení vlády ČR vyčleněno 2,5 mld Kč a celý proces nápravy by měl trvat zhruba 5 let.

Více než 10 milionů Kč, které vláda USA poskytne prostřednictvím americké agentury pro obchod a rozvoj (TDA), je určeno pro dokončení tzv. studie proveditelnosti. Ta je nezbytná k provedení analýzy řešení ekologické zátěže v Synthesii. Po jejím dokončení vyhlásí FNM ČR obchodní veřejnou soutěž na dodavatele sanačních prací v předpokládaném rozsahu 2,3 mld Kč.

Podpisem grantové smlouvy pro pardubickou Synthesii pokračuje společný projekt české a americké vlády, který byl v srpnu roku 2001 zahájen poskytnutím finančních prostředků na likvidaci výjimečně závažných ekologických zátěží v neratovické Spolaně. Tam vláda USA poskytla prostřednictvím TDA 215 tisíc dolarů na zpracování studie proveditelnosti sanačních prací na odstranění dioxinové kontaminace.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down