01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otázky a odpovědi

Přestože zákon o odpadech č. 185/2001 Sb. již platí třetí měsíc, objevují se stále problémy a dotazy, vyžadující stanovisko Ministerstva životního prostředí. Požádali jsme MŽP o výklad k nejzajímavějším otázkám, a postupně odpovědi přetiskneme. Otázka: Jak je to s platností dosavadních vydaných...

Přestože zákon o odpadech č. 185/2001 Sb. již platí třetí měsíc, objevují se stále problémy a dotazy, vyžadující stanovisko Ministerstva životního prostředí. Požádali jsme MŽP o výklad k nejzajímavějším otázkám, a postupně odpovědi přetiskneme.

Otázka:

Jak je to s platností dosavadních vydaných rozhodnutí OkÚ o udělení souhlasu k nakládání s "N" odpady ve vztahu k novému "Katalogu odpadů".

V ustanovení § 83 zákona č. 185/2001 Sb. je uvedeno, že platnost vydaných rozhodnutí před účinností nového zákona je omezena na dobu dvou let od nabytí účinnosti tohoto zákona. V rozhodnutích však jsou uváděna původní katalogová čísla odpadů podle v té době platného Katalogu odpadů. Ve vyhlášce č. 381/2001 Sb., kterou se vydává Katalog odpadů, jsou však v § 9 zrušeny vyhlášky MŽP, kterými se vydával původní Katalog, a jejich platnost tedy skončila k 1. 1. 2002.

Není proto jasné, pod jakými katalogovými čísly nakládat s "N" odpady a vést jejich evidenci. V případě použití katalogových čísel uvedených v původním "Rozhodnutí OkÚ o udělení souhlasu k nakládání s nebezpečnými odpady" budou použita neplatná katalogová čísla odpadů, v případě přiřazení nových katalogových čísel bude s "N" odpady nakládáno bez souhlasu OkÚ.

Odpověď:

Dotaz se týká problému, jak dosáhnout soulad mezi § 5 odst. 1 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých dalších zákonů ve znění zákona č. 477/2001 Sb. (dále jen "zákon o odpadech"), v nichž je stanovena povinnost původců a oprávněných osob zařazovat odpady podle Katalogu odpadů stanoveném v prováděcím předpise (tj. ve vyhlášce č. 381/2001 Sb.), tedy podle nové právní úpravy a přechodným ustanovením § 83 odst. 1 zákona. Podle něj se platnost dosavadních rozhodnutí vydaných podle § 5 odst. 2 a 5, § 6 odst. 1 písm. f) a odst. 2, § 7 odst. 1, § 11 odst. 3 a odst. 4, § 15 odst. 1 a § 34 odst. 1, zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, omezuje na dobu 2 let od nabytí účinnosti tohoto zákona, přičemž v těchto rozhodnutích jsou odpady uvedeny s katalogovými čísly podle Katalogu odpadů vydaného vyhláškou č. 337/1997 Sb.

Druhý problém, týkající se přiřazení kategorií ostatní a nebezpečný odpad, nemůže nastat. Podle současně platného zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech ve znění pozdějších předpisů, i podle nového zákona o odpadech je definice nebezpečného odpadu shodná. Povinnost nakládat s odpadem jako s nebezpečným, má-li některou z nebezpečných vlastností, i když jako takový není uveden v Katalogu odpadů, je rovněž stanovena oběma zákony.

Na zařazování odpadů podle nového Katalogu odpadů jako povinnost původců a oprávněných osob podle § 5 odst. 1 a dále podle § 16 odst. 1 písm. a) a § 18 odst. 1 písm. a) zákona se žádné z přechodných ustanovení § 83 zákona nevztahuje, je tedy nutné odpady od 1. 1. 2002 zařazovat podle nového Katalogu odpadů a vést evidenci odpadů již podle nových katalogových čísel. Správné zařazení odpadů podle Katalogu odpadů je ponecháno na zodpovědnosti původců a oprávněné osoby. Žádný orgán státní správy jej neschvaluje.

Souhlasy vydané rozhodnutími podle zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech ve znění pozdějších předpisů, vyžadované i podle nového zákona o odpadech, tj. souhlasy k provozu zařízení k odstranění odpadů, zařízení ke sběru, výkupu a využívání nebezpečných odpadů a souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady (nyní pouze pro původce odpadů) jsou sice platné ještě dva roky po nabytí účinnosti nového zákona o odpadech, ale nesmí s ním být v rozporu. Pokud tedy odpady, uvedené v těchto rozhodnutích, budou mít jiná katalogová čísla, bude nutné platný souhlas doplnit převodníkem katalogových čísel odpadů, na které se vztahuje.

Jana Prchalová,

ředitelka odboru legislativního

Ministerstva životního prostředí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down