01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora projektů v oblasti fytoenergetiky

Jedním ze způsobů jak neprodukovat skleníkové plyny, především CO2, je omezit používání tradičních fosilních paliv, které emise oxidu uhličitého jednoznačně zvyšují. Je třeba rozšířit využívání obnovitelných zdrojů energie, zejména biomasy....

Jedním ze způsobů jak neprodukovat skleníkové plyny, především CO2, je omezit používání tradičních fosilních paliv, které emise oxidu uhličitého jednoznačně zvyšují. Je třeba rozšířit využívání obnovitelných zdrojů energie, zejména biomasy.

Využívání energie z biomasy není u nás dostatečné, ani veřejnost není zatím informována o praktických výhodách "fytoenergetiky". V důsledku toho využíváme energii z biomasy zatím jen zhruba z 1 % celkové spotřeby energie. V jiných státech je však tento poměr mnohem vyšší: Švédsko využívá biomasu z přibližně 18,5 %, Finsko kolem 20 % a Rakousko z 12,7 %.

V rámci CZ Biom -Českého sdružení pro biomasu se snažíme zajistit spolupráci se státy, kde mají již dlouholeté dobré zkušenosti s tímto perspektivním oborem. Jsme napojeni přímo na Evropskou asociaci AE-Biom, ve které je v současné době sdruženo již 22 států (včetně ČR). Výsledkem této soustavné práce je realizace nového projektu, který byl iniciován z naší strany již v září roku 1999. Trvalo téměř dva roky, než byl projekt schválen a zařazen v programu ALTENER s názvem "Zajištění nových projektů v ČR společně s Evropskou unií na základě obchodování s CO2."

Partnery v něm jsou představitelé asociací Biom České republiky, Rakouska, Irska, Řecka, Finska, Holandska a Polska, koordinátorem projektu je Evropská asociace AE Biom se sídlem v Bruselu.

Podmínky pro konkrétní projekty

Cílem projektu je vytvořit v ČR na základě cílené propagační kampaně podmínky pro vzájemné konkrétní investiční i obchodní projekty týkající se rozvoje fytoenergetiky. Vzhledem k reálné hrozbě skleníkového efektu se při nich uplatňuje myšlenka obchodování s emisemi CO2 (tzv. prodej kreditů).

V praxi to znamená, že stát, který produkuje méně CO2, než je jeho limit, daný protokolem z Kjóta, může určitý podíl prodat do státu, kde nejsou schopni svůj podíl efektivně a v daném čase zredukovat. V ČR se náš podíl CO2 momentálně snížil, takže je pod stanoveným limitem (i když bohužel ne zavedením efektivnějších technologií, ale především drastickou redukcí průmyslové výroby). Můžeme tedy určitou kvótu CO2 odprodávat do zemí, které jsou nad stanoveným limitem. Za částku odkoupenou za CO2 by měl kupující stát přispět stejnou částkou na investice do využívání energetické biomasy.

V současné době se na Ministerstvu životního prostředí dopracovávají kriteria tohoto "obchodování", tak aby mohly být v nejbližší době realizovány konkrétní projekty.

Vyhledávání partnerů

Řešení celého projektu bude trvat 18 měsíců. V prvé fázi byly shromažďovány informace od všech partnerů, které se týkají využívání biomasy pro energii. Pozornost je soustředěna především na zajímavé technologie, které by byly vhodné pro využití v ČR. Pro zahraniční partnery podáváme naopak informace o tom, co u nás již máme a na jaké úrovni, včetně zařízení a technologií, které by mohly být vítány v EU. Tyto informace jsou zpracovány ve formě videokazety, propagačního letáku a speciální webové stránky (www.czbiom.web3.com).

Na této webové stránce je možnost přímé registrace kteréhokoliv subjektu s podáním informací o své činnosti, zájmech apod., směřující k nalezení partnera pro společný projekt v oblasti fytoenergetiky. Návod na registraci je uveden na úseku "inzerce -připojení". Registrované údaje jsou ošetřeny kódem tak, aby nemohly být pozměňovány jinými subjekty.

Informace českého subjektu by měly obsahovat název a kontakt na firmu, zaměření, specializaci, téma spolupráce, stav připravenosti projektu (studie, projekt apod.), příp. další důležité informace. Informace je třeba podat stručně, výstižně a současně poutavě.

Tímto způsobem je možno vyhledat partnery a případně zahájit konkrétní jednání o realizaci spolupráce na výstavbě kotelny či jiném předmětu řešení. Bude však záležet na každém, jak pohotově zareaguje na případnou odezvu z EU a jak se bude o možnou spolupráci ucházet. Připomínáme, že registraci českých subjektů i další jednání je nutné vést anglicky. Přednost realizace bude mít ten projekt, který bude mít co nejvyšší připravenost (studie, příp. investiční záměr).

Tento způsob komunikace považujeme za velmi efektivní, neboť se mohou hledat vhodní partneři přímo, čímž lze celý proces vzniku nových projektů významně urychlit.

Obchodní setkání

Pro ty, kdo mají zájem o osobní setkání s hosty ze zahraničí, jsou organizována setkání nazvaná Business trip. Prvé se uskutečnilo 8. 2. 2002 v Praze a zúčastnilo se ho dvacet zahraničních hostů a více než šedesát českých účastníků. Vedle přednášek o principech obchodování s "kredity CO2" byla hlavním bodem společná exkurze do provozů fyto energetiky (biokotelna v Bystřici nad Pernštejnem, kotel na biomasu v teplárenské soustavě města Třebíč). V průběhu neformálních jednání byly navázány prvé kontakty a specifikovány okruhy zájmů. Samozřejmě že během jednoho dne nebylo možné vyhledat rychle toho "pravého" partnera, proto existuje již zmiňovaná možnost prezentace na webových stránkách. Tímto způsobem se může do dialogu zapojit kdokoliv, kdo se o biomasu pro energii zajímá.

Bez omezujících podmínek

Odborné zaměření připravovaných projektů může být různé. Nejčastěji se bude jednat o výstavbu biokotelny či obdobného zařízení pro využívání energetické biomasy. Účast zahraničního příspěvku na investice v ČR není přitom podmíněna nezbytností dodat zahraniční technologii, jak to někdy bývá. Rovněž není nezbytné jen jednostranné využívání zkušeností ze zahraničí, ale i opačně, pokud se vyskytnou případy, které zaujmou zahraniční partnery.

Jedná se např. o některé naše nové patentované technologie nebo využívání některých energetických rostlin, např. šťovíku Uteuša, který je ve státech EU zatím neznámý.

Rozvoj využívání biomasy v ČR je nesporně žádoucí. Řešený propagační projekt je jednou z forem, jak nastartovat konkrétní nové projekty a zajistit tak hmatatelnou spolupráci mezi státy EU a Českou republikou na úseku využívání obnovitelných zdrojů energie.

Vlasta Petříková,

CZ Biom -České sdružení pro biomasu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down