01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

POH a surovinová politika

Při posledním jednání Rady surovinové politiky (RSP), která je poradním orgánem ministra průmyslu a obchodu, byla velká pozornost věnována otázkám vztahu surovinové politiky a krajských plánů odpadového hospodářství. Závazná část plánu odpadového hospodářství kraje v příslušném období (10 let)...

Při posledním jednání Rady surovinové politiky (RSP), která je poradním orgánem ministra průmyslu a obchodu, byla velká pozornost věnována otázkám vztahu surovinové politiky a krajských plánů odpadového hospodářství.

Závazná část plánu odpadového hospodářství kraje v příslušném období (10 let) přináší konkrétních opatření k předcházení vzniku odpadů, zásad pro nakládání s nimi nebo stanovení podílu recyklovaných odpadů. V segmentu druhotných surovin však musí respektovat a rozvíjet hlavní závěry krajské surovinové politiky. Směrná část tohoto segmentu by měla obsahovat prognózu očekávaného vývoje (indikace center vzniku stavebního odpadu, odhad kvalitativně-kvantitativních parametrů, způsob optimální recyklace).

Pro realizaci surovinové politiky v horizontu 10-15 let budou stanoveny závazné prostorové limity i časové termíny pro dobývání nerostných surovin v územních plánech velkých územních celků. Současně je nutno respektovat únosnost území a realizovat závazné části krajských plánů odpadového hospodářství.

Tyto regulativy jednoznačně určí, která z ložisek nerostných surovin v řešeném území budou otevřena, v jakém rozsahu a pořadí bude probíhat těžba, jak bude ukončeno dobývání nebo postup sanačních a rekultivačních prací na území původní těžby. Stanoví také, jaké druhotné suroviny budou recyklovány, v jaké výši a za jakých podmínek. Tím se výrazně sníží celková zátěž území, tlak na zahájení otvírky mnoha různých ložisek současně v územích s jejich koncentrovaným výskytem i tlaky na otvírku nových skládek odpadů.

V programech podpor podnikání, výzkumu a vývoje, energetických úspor a regionálních podpor je podporováno využití druhotných surovin a recyklace, energetické úspory a vyšší využívání obnovitelných zdrojů energie. Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s., je realizátorem většiny těchto programů, které však nejsou ze strany podnikatelské veřejnosti plně využívány. Programy výzkumu a vývoje MPO v letech 1999-2000 podpořily 18 projektů ve výši 103 410 tis. Kč. Ing. Miroslav Horák, tajemník Svazu průmyslu druhotných surovin, v této souvislosti upozornil, že v oblasti druhotných surovin jsou programy podpor malých a středních podniků málo využívány, neboť podniky jsou obvykle kapitálově slabé a obtížně plní podmínky pro udělení dotací.

V oblasti podpor výzkumu a vývoje počátkem roku 2003 očekávají změny. Bude spouštěno méně projektů na resort (1-2) s obdobím řešení pět let a s označením jako "národní priorita", pro řešení na tři roky pak úkoly označené jako "resortní priority".

Igor Tyleček,

odbor surovinové politiky

Ministerstva průmyslu a obchodu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down