01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástavby podle požadavků zákazníků

Úspěšné navázání na tradici výroby není u nás zcela běžným jevem. Pokud se podaří ještě navíc rozšířit výrobní sortiment a nalézt nové trhy, můžeme hovořit o velkém úspěchu. Firma METACO BO.BR., s. r. o., vznikla před třemi lety jako nástupce firmy...

Úspěšné navázání na tradici výroby není u nás zcela běžným jevem. Pokud se podaří ještě navíc rozšířit výrobní sortiment a nalézt nové trhy, můžeme hovořit o velkém úspěchu.

Firma METACO BO.BR., s. r. o., vznikla před třemi lety jako nástupce firmy BSS METACO, a. s. se zachováním původního výrobního programu a zabývá se kromě výroby přípojných vozidel také výrobou komunálních nástaveb.

V současné době vyrábí již běžně známé nástavby s lineárním stlačováním BOBR PRES ve velikostech sběrné nádrže 13, 14, 15, 16 a 19 m3. Tuto řadu v dubnu tohoto roku doplní nástavba o objemu 17 m3.

V roce 2001 byla řada těchto velkých nástaveb doplněna nástavbou menší o objemu 10m3. Tato menší nástavba vhodně doplňuje výrobní program, protože je jí možné montovat na podvozky lehčích řad s menší šířkou. Nástavba je lehčí, vozidla s ní působí kompaktně a v užších ulicích mají dobrou manévrovací schopnost. Do nástavby byly přeneseny všechny pozitivní poznatky z provozu větších předchůdců.

Nástavby na svoz odpadu jsou certifikovány a je k nim vydáváno prohlášení o shodě v souladu s vyhláškou 22/1997 Sb., ve znění zákona č. 71/2000.

Hnacím motorem pro vývoj nástaveb a přípojných vozidel jsou především požadavky našich zákazníků. V loňském roce bylo vyvezeno 23 nástaveb do Dánska. Jednalo se o nástavby o objemu 14 m3, 15 m3 a 19 m3 namontovaných na podvozky Scania, Mercedes Atego a na Iveco. Pro dánského zákazníka byl vyvinut vyklápěč UV 26 MP s poloautomatickým nabíráním nádob. Jeho šířka je 1800 mm. Nabírá nádoby pro uchycení na hřeben řady MGB od 120 dm3 do 1700 dm3. Poloautomatický chod řídí elektronický ovladač. Vyklápěč je připraven pro doplnění vážícího zařízení.

Na základě požadavků tohoto zákazníka vzniklo další nové provedení nástaveb pro nakládání velkorozměrových kontejnerů s vyklápěním všech běžných rozměrů od 120 dm3 do 1100 dm3. Za označením objemu nástavby nese znak "K", například BOBR PRES 19 K. Velkorozměrové kontejnery o objemu od 4,5m3 do 10 m3 jsou překlápěny do násypného otvoru nástavby pomocí navijáku. Obsah kontejneru je možné při vyprazdňování vyklepat pomocí zvláštního zařízení. Rytmus klepání lze nastavit elektronickým časovačem.

Pro domácí zákazníky je připraven vyklápěč UV 26, který nahradil po několika úpravách vyklápěč UV 24. Mezi hlavní úpravy patří použití kalených čepů a změna záchytek malých nádob, což umožnilo rozšíření škály nakládaných nádob. Lze nakládat nádoby 110 dm3 kulaté ocelové a celou škálu plastových nádob řady MGB od 120 dm3 do 1100 dm3.

Pro zvýšení bezpečnosti obsluhy byly vyvinuty posuvné stupačky, které jsou montovány na podvozku s nižší výškou rámu. Jsou připraveny v provedení pro nástavbu BOBR PRES 10 i pro nástavby vyšší řady BOBR PRES 13 až BOBR PRES 19.

Přípojná vozidla, které firma dodává, doplňují techniku pro svoz odpadů. Na prvním místě je to skříňový návěs s pohyblivou podlahou pro odvoz odpadu na větší vzdálenosti. Návěs se nakládá na překladišti, kde lze přeložit do jeho skříně obsah třech svozových vozidel. Nakládá se horem a po naložení je odpad uzavřen dvěma křídly odklápěcí střechy. Po dojetí na skládku se otevřou zadní vrata a návěs se pomoci hydraulicky ovládaných podlahových lamel během deseti minut vyprázdní. Skříň návěsu a lamely jsou hliníkové. Podvozek návěsu je před nátěrem pískován a šopován hliníkem. Pérování návěsu je vzduchové, v prázdném stavu je možné zvednou jeho nápravu.

Dalším přípojným vozidlem užitečným při svozu odpadů je přívěs pro přepravu kontejnerů systému AVTS nebo MSTS. Přívěsy jsou různých délek dvojnápravové nebo trojnápravové. Délka je přizpůsobena délce tažného vozidla a délkám přepravovaných kontejnerů tak, aby byla využita maximální dovolená délka soupravy. Trojnápravový přívěs může převážet buď dva kontejnery o délce 4500 mm nebo jeden kontejner o délce od 5500 mm do 6500. Má sklopnou oj pro snadné nacouvání tažného vozidla při překládání kontejnerů. Pérování přívěsu je listovými pružinami nebo vzduchové.

Firma METACO BO.BR. tak navazuje na tradici výroby, která byla v bývalých Brandýských strojírnách a slévárnách. Po privatizaci a celkovém zeštíhlení se daří nachá-zet dřívější odbytiště a nalézat i dříve neznámé trhy.

Výhradním prodejcem firmy METACO BOBR s. r. o., je obchodní společnost BMC Trading, s. r. o., Brandýs nad Labem, která prodává komunální vozy nejen v tuzemsku ale i do zahraničí.

Viera Mičíková

BMC Trading, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down