01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zákon o obalech a producenti

Je celá řada předpisů, nařízení a zákonů, které se tím či oním způsobem dotýkají výrobků označovaných jako obaly. Často tyto obaly slouží jako nosiče informací plynoucích z již zmiňované přehršle právních norem. Zvláštní postavení má ovšem dvojice zákonů, která se na obaly dívá z jiného úhlu...

Je celá řada předpisů, nařízení a zákonů, které se tím či oním způsobem dotýkají výrobků označovaných jako obaly. Často tyto obaly slouží jako nosiče informací plynoucích z již zmiňované přehršle právních norem.

Zvláštní postavení má ovšem dvojice zákonů, která se na obaly dívá z jiného úhlu pohledu: kdy již tyto výrobky jako obaly sloužit přestaly a jsou nám na obtíž jako odpad.

Od 1. ledna 2002 platí dvojice zákonů, která poměrně dobře pokrývá oblast odpadů obecně a obalových odpadů zvláště a v mnoha působeních se vzájemně doplňuje: zákon o odpadech č. 185/2001 Sb. a zákon o (spotřebitelských) obalech č. 477/2001 Sb.

Zatímco obalový zákon pokrývá zejména spotřebitelské obaly (například "zpětným odběrem" se rozumí odebírání použitých obalů od spotřebitelů), odpadový zákon upravuje chování podnikatelských subjektů při nakládání s odpady, které vznikají při jejich podnikatelské činnosti, tedy i obalů, na které se nevztahuje obalový zákon. Samozřejmě život je velice pestrý, těžko jej lze spolehlivě naformulovat pomocí paragrafů a i nejbližší doba v praxi ukáže a pomalu ukazovat začíná třecí plochy.

Přepravní obaly

Přepravky (zejména na maso, zeleninu, pečivo), palety v převážné míře kolují v obchodní (mimospotřebitelské) sféře, a tak z hlediska využití může docházet ke zdvojování odpovědnosti -jak podle obalového, tak i podle odpadového zákona.

Výrobci obalů

Odpovědnost těch, kdo vyrábějí obalové materiály, obalové prostředky, polotovary pro výrobu obalů a případně také obaly, se soustřeďuje zejména na výběr optimálních materiálů s minimálním negativním dopadem na životní prostředí (těžké kovy, nebezpečné látky).

Neškodí si připomenout, že recyklace může představovat tak veliké vnášení těchto zakázaných látek, že je nutné umožňovat výjimky obsahu např. těžkých kovů a stanovovat pro zvláštní režimy používání těchto obalů (plastové přepravky z recyklátu). Nic není zadarmo.

Nové povinnosti

Mezi výrobcem obalových prostředků, uživatelem obalů, obchodem a zákazníkem probíhá přirozený proces, jehož výsledkem je balené zboží v co možná nejlepším, nejlehčím, nejlacinějším a samozřejmě nejhezčím obalu. Jak napovídají samé nej ..., jedná se o kompromis všech zúčastněných. Bohužel na nátlak "ochránců přírody" je nutné tento proces zdokumentovat, povinné osoby musí vyrobit slohové cvičení, popsat spousty papírů a musí být připraveni inspekcím tento rodný list obalu předložit. Desítky tisíc krámků, kiosků, trafik a vůbec obchodů krát desítky, stovky až tisíce položek v každém z nich, to se rovná počtu kopií "Prohlášení o splnění podmínek uvedení obalu na trh". Kéž by jednou ty tuny papíru skončily alespoň ve sběru!

Zákon také ovlivňuje oblast zpětného odběru. Ačkoli obalový zákon poměrně benevolentně nechává pro povinnost půlroční přechodové období, nařízení vlády, které tuto oblast řešilo v návaznosti na již zrušenou "stopětadvacítku" zůstává v platnosti, a tak je již únor měsícem povinnosti zpětného odběru odpadů z obalů.

Ve věci recyklačních kót naopak zákonodárci usoudili, že ambicióznost ministerstva odpovědného za naše životní prostředí v požadavcích na recyklaci nebere v potaz realitu (ekonomickou) a pro jistotu stvrdili výsledek vyjednávání pana Teličky s Bruselem přímo v zákoně.

AOS

Nový institut v našem právním řádu "Autorizovaná obalová společnost" umožňuje vedle individuálního plnění zákona také plnění prostřednictvím speciální společnosti vytvořené povinnými osobami právě za tímto účelem.

Obalová asociace SYBA po ročních zkušenostech s povinnostmi využití a recyklace odpadů z obalů podle již zmiňované "stopětadvacítky" (kdy mimochodem v rozporu se směrnicí 94/62/EC Packaging and Packaging Waste Directive byla zcela pomíjena sdílená odpovědnost subjektů podílejících se na znečišťování prostředí odpady z obalů) bude bedlivě monitorovat činnost firem nabízejících své služby v oblasti zajištění využití a recyklace obalových odpadů, pravda bez náležité licence.

Výrobci obalů a obalových prostředků se nezříkají svého dílu odpovědnosti, na straně druhé musí mít prostředí s pevnými pravidly pro všechny. Věříme, že i MŽP si uvědomuje vážnost situace a případné dopady při zhroucení systému.

Závěrem bych podotknul, že zákon o obalech poměrně dobře implementuje požadavky evropského práva, jistě se bude dále vylepšovat -ostatně změna čeká i směrnici, a ani proces balení není neměnnou veličinou. Pokrok i v technologiích jde dopředu, lze očekávat nové inteligentní obaly, které současně budou příznivé i pro okolí, ve kterém žijeme.

Vlado Volek,

obalová asociace SYBA

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down