01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Diferencovaný přístup

Město Rýmařov se snaží dlouhodobě vytvářet fungující koncepci v nakládání s odpady. Proto již od roku 1994 skutečně provádíme separaci odpadů, kdy občan má řadu možností, jak se odpadu zbavit.

Již od tohoto roku funguje recyklační dvůr, 4x ročně je prováděn mobilní sběr recyklovatelných a nebezpečných odpadů, 2x ročně sběr objemných odpadů, zhruba na 500 obyvatel je umístěno jedno separační hnízdo. V loňském roce jsme zahájili separaci organického odpadu.

Ekonomická stránka

Vedle osvětové činnosti (kde nám velice pomáhá občanské sdružení Dobromysl) jsme se při prosazování separování odpadu od počátku zaměřili též na ekonomickou stránku věci a zohledňovali jsme proto v ceně za odvoz odpadu skutečnost, zda občan důsledně separuje.

Proto jsme i při zavádění místního poplatku za komunální odpad chtěli zachovat co nejvíce prvků z našeho původního, fungujícího systému. V zastupitelstvu proto jednoznačně převládl názor, že generalizace tohoto poplatku by byla krokem zpět, lidé by ztratili jednu z motivací, proč separovat. Navíc zatížit stejným poplatkem občana, který za 30 000 Kč ročně vytápí svůj domek plynem, a navíc důsledně separuje vše, včetně organického odpadu, jako občana, který za zlomek této ceny zatěžuje životní prostředí spalováním uhelných kalů, by bylo nespravedlivé.

Vytvořili jsme proto obecně závazné vyhlášky (o nakládání s komunálním odpadem a o místním poplatku), ve kterých jsme se snažili při dostatečném objemu nádob na zbytkový odpad (aby nikdo nebyl "nucen" ukládat odpad na černé skládky) motivovat občany systémem slev.

Slevy

Základní poplatek, který v Rýmařově činí 469 Kč, platí pouze ti občané (kolem 20 % obyvatel), kteří vytápějí své domácnosti pevnými fosilními palivy (při jejichž spalování vzniká popel), a navíc nechtějí (nebo nemohou) využít jiným způsobem biologický odpad podléhající rozkladu a ukládají jej proto do nádob na zbytkový odpad. Nádoby na zbytkový odpad jsou pak vyváženy jedenkrát týdně.

Občané, kteří topí pevnými fosilními palivy, ale kompostují, zkrmují či odkládají odpad do speciálních kontejnerů na biologický odpad (a neukládají jej tedy do nádob na zbytkový odpad), mají slevu 25 %. V topném období je jim nádoba na zbytkový odpad vyvážena 1x týdně, mimo toto období pak 1x měsíčně.

Stejnou slevu mají též občané, jejichž domácnosti jsou vytápěny výhradně ekologickými palivy (u nás je tím míněn plyn, topný olej, elektřina, dřevo), ale neseparují biologický odpad (nejpočetnější skupina, kam náležejí prakticky všichni občané bydlící v nájemních bytových domech). Popelnice jsou pak vyváženy 1x za 14 dnů (nebo při polovičním objemu nádob 1x týdně). Nejvyšší slevu, 50 %, město poskytuje občanům, kteří používají k vytápění výhradně ekologická paliva a zároveň neodkládají bioodpad do nádoby na zbytkový odpad. Těm pak postačuje vývoz 1x měsíčně.

Na některou z těchto slev dosáhne přibližně 80% lidí. Průměrný poplatek proto činí v Rýmařově 325 Kč na osobu a rok.

Jsme si vědomi toho, že zvolený systém není samospasitelný. Převládající zastánci jednotného poplatku mají také svoji pravdu. Jsou schopni přinést řadu protiargumentů (největším zastáncem jednotného přístupu bývají z mnoha důvodů svozové firmy).

V našem městě jsme se však rozhodli spojit výhody plateb formou místního poplatku (snazší vymahatelnost) a u nás osvědčeného diferencovaného systému (podle způsobu vytápění a úrovně separace).

František Čermák,

vedoucí odboru životního prostředí a výstavby

Městského úřadu v Rýmařově

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down