01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odpadní olej - surovina pro doly

Odstraňování odpadního oleje z důlního provozu bylo vždy obtížným a nákladným úkolem, který měl dopad na finanční zdroje a celkovou produktivitu dolu.

Společnost Shell vyvinula pro doly společnosti Rio Tinto -Hamersley v západní Austrálii technologii pro odstraňování odpadního oleje, která je šetrnější k životnímu prostředí, ale také úspornější. Předpokládá se, že úspory dosáhnou v několika měsících 250 000 australských dolarů.

Rozsáhlý výzkum realizovaný společností Shell -Fuel and Lubricants Engineers ukázal, že odpadní olej je možno s úspěchem smísit se směsí palivového oleje obsahujícího dusičnan amonný (ANFO), který je používán při odstřelování v dolech. Prostřednictvím tohoto procesu mohou být potenciálně toxické částice uhlovodíku úspěšně degradovány ve vysokých teplotách. Podle údajů Shell směs odpadového oleje (ANFO) nejen eliminuje potřebu drahého odvozu odpadních olejů z dolů, ale snižuje rovněž náklady na motorovou naftu používanou pro odstřelování o 500 000 litrů ročně.

Zkoušky nové směsi ANFO, provedené v dole na železnou rudu Marandoo v Hamersley, ukázaly, že poměr odpadního oleje ke směsi ANFO může být až 50/50, aniž by to škodlivě ovlivňovalo konečné odstřelovací práce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down