01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kaly a jejich využití

V porovnání s požadovanými limity obsahu těžkých kovů podle vyhlášky MŽP ČR č. 382/2001 Sb. asi polovina současné produkce kalů vyhovuje podmínkám pro využití kalu v zemědělství. Tyto kaly by však měly být v případě jejich využití podrobeny hygienizaci. Podle zákona o odpadech, který dává přednost...

V porovnání s požadovanými limity obsahu těžkých kovů podle vyhlášky MŽP ČR č. 382/2001 Sb. asi polovina současné produkce kalů vyhovuje podmínkám pro využití kalu v zemědělství. Tyto kaly by však měly být v případě jejich využití podrobeny hygienizaci.

Podle zákona o odpadech, který dává přednost využití odpadu před jeho odstraňováním, není podle názoru VÚV TGM vhodné kal z komunálních čistíren odpadních vod pouze spalovat (kromě zdůvodněných případů).

Pozornost všech dotčených subjektů a zájemců by se měla v nejbližším výhledu zaměřit na zdokonalování a vývoj již užívaných způsobů využití - kompostování a rekultivace - na nové postupy. Mezi ně patří zajišťování energetické soběstačnosti ČOV, peletizace kalu nebo jeho využití ve stavebním průmyslu. V nejbližším výhledu je možné i reálné využívat v zemědělství kolem 20 % celkové produkce kalů v ČR.

V letech let 2010-2020 je odhadován nárůst produkce kalu z komunálních ČOV lineárně na hodnotu kolem 250 tis. tun sušiny kalu za rok.

(Zdroj: SOVAK)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down