01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Desátý kongres přináší mnoho zajímavého

Ve dnech 1. až 3. října 2002 proběhne v Luhačovicích již desátý mezinárodní kongres a výstava Odpady -Luhačovice 2002. První den kongresu bude věnován zejména legislativě a souvisejícím otázkám, a proto budou mezi přednášejícími hlavně pracovníci odboru odpadů Ministerstva životního prostředí....

Ve dnech 1. až 3. října 2002 proběhne v Luhačovicích již desátý mezinárodní kongres a výstava Odpady -Luhačovice 2002.

První den kongresu bude věnován zejména legislativě a souvisejícím otázkám, a proto budou mezi přednášejícími hlavně pracovníci odboru odpadů Ministerstva životního prostředí. Budou informovat například o Plánu odpadového hospodářství, jehož příprava bude v té době finišovat, prováděcích právních předpisech k novému zákonu o odpadech nebo o zpětném odběru vybraných výrobků. Blok bude doplněn praktickými výsledky Centra pro hospodaření s odpady a informacemi o poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí pro rok 2003.

Odpoledne prvního dne kongresu vyplní panelová diskuse za účasti poslanců výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí Poslanecké sněmovny, Ministerstva životního prostředí, Magistrátu hl. m. Prahy, Státního fondu životního prostředí a Svazu měst a obcí.

Diskuse a prezentace

Diskuse by měla podrobněji rozebrat a projednat hlavní témata dopoledního bloku. Doplní je debata nad otázkami, které nastoluje "pražská novela" zákona o odpadech.

Večerní program vyplní tradiční raut obohacený módní přehlídkou a specialitami z Velké Británie, což předznamená jednání dopoledního bloku následující den.

Druhý den kongresu zahájí prezentace Velká Británie, která byla zvolena hlavním zahraničním partnerem tohoto ročníku. Přednášky budou informovat o přístupu Británie k ochraně životního prostředí s důrazem na nakládání s odpady. Vystoupí rovněž zástupci odborného sdružení JEMU a institutu IWM. Zástupci dodavatelských firem budu prezentovat jednak odborné přednášky, jednak nabídku technologií a zařízení na zpracování odpadů. Mezi nimi například nacházíme i u nás známou technologii RTL.

Odpolední blok programu vyplní druhá panelová diskuse, jejímž tématem bude zpětný odběr vybraných výrobků, zejména obalů, autovraků, ledniček a elektrošrotu. Účast přislíbili zástupci profesních sdružení, např. Prvního českého sdružení pro recyklaci autovraků, Českého sdružení výrobců a dovozců přenosných baterií, zástupci asociace pro využití elektrošrotu nebo autorizované obalové společnosti EKOKOM, a. s.

Na večerním rautu pak čeká lahůdka -vystoupení Jarmily Šulákové se skupinou Fleret a nově zařazená volba Miss sympatie kongresu.

Platby do systému

Poslední třetí den kongresu bude věnován další panelové diskusi, v níž by měly zaznít názory na výhody a nevýhody dvou hlavních způsobů plateb do systému nakládání s odpady. Platby prostřednictvím místních poplatků budou porovnány se systémem, kdy občan platí za komunální odpad pomocí "žetonů". Zástupci měst a svozových firem srovnají příjmy a výdaje při "žetonovém" systému plateb, produkci odpadů od občanů v obou systémech i praktické zkušenosti z vymáháním místních poplatků. Zástupce pražského Magistrátu rozebere novelu zákona o odpadech, zejména platbu za svoz nádob.

Oficiální program kongresu je doplněn několika semináři nebo užšími akcemi. Mezi nimi nacházíme například jednodenní seminář na téma Odpadový hospodář v obcích a odborných firmách nebo seminář O plánu odpadového hospodářství ČR v působnosti "malých" okresů. Příští ročník již předznamenává business party se zástupci japonských firem, kde mohou zájemci navázat první obchodní kontakty.

V rámci programu budou také vyhlášeni vítězové již 4. ročníku ceny Karla Velka o nejlepší středoškolskou nebo diplomovou práci s tématikou odpadového hospodářství, která pokaždé přinesla zajímavé impulsy jak pro účastníky kongresu, tak podpořila odbornou činnost studentů středních i vysokých škol.

V průběhu kongresu mají jako obvykle účastníci možnost prohlédnout si praktické ukázky techniky a technologií pro nakládání s odpady, které prezentují vystavující firmy na volných plochách v blízkosti KD Elektra, kde se akce koná.

Pro jedenáctý ročník v roce 2003 plánují organizátoři kongres ve znamení Japonska a jeho pokročilých technologií zpracování odpadů.

-jh -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down