01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

České firmy byly rovnocennými partnery

Veletrh IFAT proběhl koncem dubna na novém výstavišti v Mnichově (SRN). Je to jedna z největších evropských přehlídek v oboru ochrany životního prostředí. Letošního ročníku se zúčastnilo více než 2000 vystavovatelů ze 40 zemí světa. Přes čtvrtinu vystavovatelů tvořili zahraniční účastníci. Silné...

Veletrh IFAT proběhl koncem dubna na novém výstavišti v Mnichově (SRN). Je to jedna z největších evropských přehlídek v oboru ochrany životního prostředí.

Letošního ročníku se zúčastnilo více než 2000 vystavovatelů ze 40 zemí světa. Přes čtvrtinu vystavovatelů tvořili zahraniční účastníci. Silné zastoupení mělo Rakousko, Holandsko nebo Itálie. Představili se také poměrně exotičtí vystavovatelé, jako jsou firmy z Taiwanu, ze Spojených arabských emirátů, Japonska či Mexika.

Nové výstaviště

Výstaviště v Mnichově je ukázkou "ekologické" architektury, která všude bohatě uplatňuje zeleň. Na druhé straně nezapomněli investoři, že všichni jezdí autem. Parkoviště pro návštěvníky jsou obrovská, ale nezabírají příliš plochy, protože jsou postavena jako patrové budovy na straně areálu. Pozornost je věnována místní dopravě -návštěvníci mají se vstupenkou na výstaviště městskou dopravu zdarma.

Samotné pavilony jsou propojeny koridory, jež se dají otevřít velkými stěnami do vnitřních atrií. Tam se mohou návštěvníci zregenerovat na trávě a pod stromy a v mnoha příjemných restauracích. Tak se dá přežít i tak veliký veletrh, jako je IFAT, jen musíte mít poměrně hodně peněz. Hlavní jídlo nepořídíte na výstavišti pod 10 eur, lahvička Coca-Coly stojí 3 eur.

Pro návštěvníka jsou to však věci podružné, hlavní jsou vystavovatelé. Celý veletrh IFAT zabíral 12 velkých hal, z toho pět velkých hlavních hal a dvě vedlejší byly věnovány odpadům nebo souvisejícím oborům.

Co jsme viděli

Pro návštěvníka z Čech bylo nejvýraznější, že němečtí vystavovatelé již mají vyřešeny otázky třídění komunálního odpadu ve městech a obcích. Nabídka kontejnerů pro separovaný sběr byla sice velmi široká, nepřinášela však žádné mimořádné řešení (více o kontejnerech na str. 16-17).

Velká pozornost vystavovatelů byla věnována především drcení a lisování separovaných složek komunálního dopadu. Firem, které vystavovaly drtiče a šrédry všeho druhu, bylo možná nejvíce na celém veletrhu. Mezi nimi zaujala např. linka firmy Ludnick a Eners-Alpenrot, která recyklovala staré koberce. Byly také předvedeny šrédry a lisy na odpadní dřevo všeho druhu, a to i linky mobilní, včetně zařízení na peletizaci a výrobu briket. Pozornost vzbuzoval štěpkovač dřeva, který "požíral" celé kmeny.

Jeden z italských vystavovatelů převáděl věc spíše zábavnou: asi 30 cm dlouhý špalík zvláštní hmoty v papírovém obalu s nápisem Instant Real Fire, tedy instantní opravdový oheň. Na dotaz vysvětlili, že se jedná o směs jemně nadrcených dřevěných palet a čistého separovaného polyetylénu namletého rovněž najemno. Tyto dvě práškové směsi byly spojeny dohromady parafínem a barvou a vylisovány do špalíků. Na obalu byl podrobný návod, jak briketu zapálit na nehořlavé podložce a užít si tak doma opravdický oheň bez nebezpečí, že budou odlétávat uhlíky nebo se byt znečistí. Podle výrobce měla briketa atestované emise a neprodukovala vůbec žádné znečišťující látky. Tento exponát byl sice marginální, ale ukázal, kam až se pouštějí výrobci při snaze uplatnit odpadní materiál.

Italští vystavovatelé kromě toho předváděli hodně drtičů na kabely a elektrošrot, které mlely na frakce velikosti zhruba 0,5 cm2, a poté byly jednotlivé frakce odděleny soustavou separátorů. Kromě odpadu elektronického a kabelů byly jako surovina používány kovová víčka od stolních vín.

Dalším oborem, který byl na veletrhu bohatě zastoupen, byly separátory všeho druhu, většinou dovedené do absolutních technických detailů: od infračervené spektroskopie přes magnetické separátory, použití zacíleného proudu vzduchu po předchozím spektroskopickém rozpoznání, až po vibrační separátory pro směsné plasty, které využívaly různé měrné hmotnosti. Separátory zdá se zažívají boom, neboť třídění jednotlivých složek musí být stále detailnější a požadavky na kvalitu výstupní suroviny se zvyšují.

V hale B2 jsme nalezli několik stánků zaměřených na relativně novou oblast -kontrolu zápachu, která se stává jedním z nových nosných témat.

Volné plochy

Na volných plochách v okolí výstavních pavilonů a koneckonců i uvnitř měli návštěvníci možnost shlédnout impozantní přehlídku strojů pro všechny oblasti nakládání s odpady: svozové vozy se všemi známými způsoby nakládání a vyprazdňování kontejnerů -boční nakládání ramenem, přes kabinu řidiče a samozřejmě klasické zadní plnění. Široká byla také nabídka zametačů a vůbec strojů pro úklid obcí. Samozřejmostí byly četné "presy" všeho druhu. Opět jsme nenalezli žádnou převratnou novinku, spíše stále větší důraz na předjímání požadavků zákazníků a cizelování technických detailů a pohodlnosti obsluhy až na hranici možného.

Ve veletrhu se představilo také několik komplexních recyklačních parků, například v městě Hafen nebo v místě bývalé elektrárny Schwarzepumpe. Tato zařízení byla prezentována jako zcela komplexní továrny, do nichž na jedné straně vstupují odpady v takřka netříděném stavu a na konci vycházejí čisté suroviny.

České zastoupení

Z České republiky se zúčastnilo veletrhu na 26 firem, z nichž šestnáct jsme našli v halách A, které se věnovaly zejména odpadním vodám. Mezi nimi byla známé značky jako EnviPur Tábor, Fortex Šumperk nebo Hydrotech z Brna. V halách B, které se věnovaly nakládání s odpady, se prezentovalo deset firem, mezi nimi např. Juta z Dvora Králové, která v sekci sanací nabízela geosyntetické textilie nebo Podhoran Lukov s nabídkou kontejnerů a nástaveb.

Společnost Stra přivezla aligátorové nůžky na stříhání kovových předmětů s mimořádnou účinností a páračku kabelové izolace. Zástupce firmy Milan Strašák označil veletrh za nejlepší v Evropě. "Na veletrhu IFAT se zúčastňujeme vlastně počtvrté. Po začátcích, kdy na nás koukali, co jsme zač, jsme dokázali prorazit a již máme zahraniční obchodní zástupce."

Většina zastoupených českých firem však nabízela kontejnery na komunální i průmyslový odpad a rozhodně se v konkurenci zahraničních partnerů neztratila. Miloslav Pohůnek ze společnosti Santra nám řekl: "Veletrh IFAT je výjimečná přehlídka. Program by se možná dal zhustit do kratšího časového úseku, nicméně návštěvnost je 30 % vyšší než na srovnatelném veletrhu Entsorga v Kolíně. Navázali jsme mnoho kontaktů se zahraničními zájemci a nově se objevili obchodníci z Ruska, tedy země, se kterou se donedávna v oblasti nakládání s komunálním odpadem příliš nepočítalo."

Oldřich Jurčík ze společnosti Reflex Zlín byl s rovněž průběhem veletrhu spokojen: "Na tomto veletrhu se potkal mnohem více rozhodujících manažerů různých firem z Čech a Moravy, než kolik již mám šanci potkat u nás doma. Navíc navazujeme obchodní kontakty v zemích, o nichž jsme předtím ani neuvažovali, a náš zájem se nyní začíná obracet k zemím střední Ameriky." Zastoupení českých firem bylo rozhodně na veletrhu každému vystavovatelů rovnocenným partnerem, a to je jedním z hlavních pozitivních dojmů, které si návštěvník z veletrhu odvezl.

Další veletrh IFAT se bude konat opět za tři roky. Organizátoři předpokládají, že v souladu se sjednocováním Evropy a globalizací světa se jeho mezinárodní charakter dále posílí.

Jarmila Šťastná

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down