01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace v Japonsku

V souvislosti se zákonem o povinné recyklaci domácích elektrických přístrojů, který vstoupil v platnost v Japonsku a ukládá výrobcům postarat se o jejich ekologickou likvidaci po skončení jejich životnosti, otevřela společnost Panasonic (= Matsishita Electric) technologické centrum pro "totální"...

V souvislosti se zákonem o povinné recyklaci domácích elektrických přístrojů, který vstoupil v platnost v Japonsku a ukládá výrobcům postarat se o jejich ekologickou likvidaci po skončení jejich životnosti, otevřela společnost Panasonic (= Matsishita Electric) technologické centrum pro "totální" recyklaci odpadových materálů s názvem Matsuhita Eco Technology Center Co.Ltd.

Centrum slouží ke komplexní recyklaci domácích elektrických zařízení po skončení jejich životnosti. Jeho roční kapacita je 1 milion likvidovaných přístrojů různých kategorií (televizory, pračky, klimatizační zařízení, ledničky atd.)

Shromážděné a vytříděné odpady obsahující ocel, plastické hmoty a jiné slisované nebo slité odpady se v novém centru recyklují a znovu použijí jako materiály nebo součástky do nových domácích přístrojů vyrobených ve vlastním koncernu (roční obrat 61,5 bilionů USD, 290 tis. zaměstnanců ve 46 zemích světa).

Činnost centra budou z hlediska technického i ekologického trvale sledovat vysokoškolští odborníci, zástupci úřadů a členové místních výborů Enviromental Conservation Commitees.

Jedním z výrobků centra je tzv "recyklované dřevo". Tento nový konstrukční materiál sestávající jen z recyklovaných materiálů (55 % plastů, 5 % odpadového dřeva, plniva, pojiva a barviva) lze užívat v průmyslu i v domácnostech, na výrobu nábytku (skříní, stolů apod.), případně i pro venkovní stavby. Podle výrobců je totiž odolnější proti vlivům povětrnosti než přírodní dřevo. Dřevo MK-M se dá s dobře zpracovávat, opravovat, brousit, tvarovat, neobsahuje nekvalitní složky (suky), není napadnutelný hmyzem a nakonec je opět vysoce recyklovatelné.

Zdrojem pro výrobu jsou odpadní plasty a dřevěný odpad z dřevozpracujících, stavebních a jiných podniků. Současné zařízení na výrobu dřeva MK-K je projektováno na roční výrobu 2,5 tis.tun a je plně ekologické. Recyklované dřevo má pomoci ke snížení těžby dřeva z lesů, jichž si Japonci velmi váží.

V další etapě chce Panasonic instalovat zařízení na zpracování surové směsi střikovým litím, na němž lze sériově vyrábět i složitě tvarované produkty se vzhledem dřeva. Barvivy lze napodobit nejrůznější druhy dřeva od bílého lipového po černé ebenové.

- bou -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down