01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kjótský protokol ratifikován

Všech 15 členských zemí Evropské unie ratifikovalo sídle OSN v New Yorku Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů způsobujících globální oteplování ovzduší. Podle diplomatů tak evropská patnáctka vyslala jasný signál Washingtonu, který loni od protokolu odstoupil s poukazem na to, že...

Všech 15 členských zemí Evropské unie ratifikovalo sídle OSN v New Yorku Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů způsobujících globální oteplování ovzduší. Podle diplomatů tak evropská patnáctka vyslala jasný signál Washingtonu, který loni od protokolu odstoupil s poukazem na to, že tento dokument je v rozporu s hospodářskými zájmy USA.

Dokument podepsaný v roce 1997 v japonském Kjótu zavazuje průmyslově vyspělé země, aby v období 2008 až 2012 snížily emisi skleníkových plynů v průměru o pět procent. Oteplování ovzduší může způsobit klimatické změny s negativním dopadem na zemědělství a životní prostředí vůbec.

President Bush jako variantu vůči Kjótskému protokolu předložil program dobrovolného snižování emisí skleníkových plynů v závislosti na ekonomickém výkonu. Princip "vázání emisí na HDP" má podle amerických představ zabránit "trestání nejrozvinutějších zemí", protože Kjótský protokol údajně nejvíce nutí snižovat emise průmyslové země coby jejich největší producenty, zatímco zaostalé země by naopak své emise škodlivin mohly ještě zvyšovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down