01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Práce na Programu odpadového hospodářství ČR postupují

Na přelomu května a června proběhly ve všech krajích pracovní semináře, na kterých byly připomínkovány kapitoly Programu odpadového hospodářství ČR týkající se základních problémů odpadového hospodářství, analýzy současného stavu, návrhů strategických cílů a systémových opatření. Přípravu Programu...

Na přelomu května a června proběhly ve všech krajích pracovní semináře, na kterých byly připomínkovány kapitoly Programu odpadového hospodářství ČR týkající se základních problémů odpadového hospodářství, analýzy současného stavu, návrhů strategických cílů a systémových opatření.

Přípravu Programu odpadového hospodářství ČR (POH) svěřilo Ministerstvo životního prostředí společnosti DHV CR, která již před časem vytvořila návrh Národního plánu nakládání s nebezpečnými odpady. Sběrem připomínek a organizací veřejného projednání byla pověřena organizace REC (Regionální environmentální centrum pro střední a východní Evropu). Zároveň již probíhají práce na Posouzení vlivu POH na životní prostředí (strategická EIA), jehož výsledky by měly jít do vlády zároveň se samotným dokumentem. Tým odborníků vede RNDr. Miroslav Martiš, CSc. z Ústavu aplikované ekologie LF ČZU Kostelec n. Č. lesy.

Ministerstvo životního prostředí postupně předkládá pracovní verze návrhu k připomínkování veřejnosti a v samotném průběhu zpracovávání zohledňuje připomínky, úpravy, formulace i komentáře ze strany odborníků a veřejnosti. Tímto postupem by se měla optimalizovat konečná podoba dokumentu s ohledem na všechny zainteresované strany.

POH ČR je zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech, definován jako jeden ze základních dokumentů odpadového hospodářství. Po svém schválení vládou (do konce roku 2002) by měl zásadně ovlivnit nakládání s odpady na celostátní i regionální úrovni. Bude závazný pro původce odpadů, veřejný sektor i firmy nakládající s odpady a stane se výchozím podkladem pro zpracování krajských plánů odpadového hospodářství.

Harmonogram

"Itinerář", podle kterého se řídí práce na POH, je velmi nabitý. V květnu a červnu proběhlo 14 regionálních pracovních seminářů, z nichž vzešly připomínky a návrhy změn zpracovávaného dokumentu. Ty byly průběžně zapracovávány do pracovní verze. Na počátku července se věnovaly dva národní pracovní semináře kapitolám zaměřeným na varianty realizace POH ČR, včetně návrhu "zelené varianty", dále způsobu implementace plánu, systému pro hodnocení reálných vlivů koncepce a průběžnému sledování realizace opatření POH ČR (návrhy indikátorů).

V období srpen -říjen 2002 by měla být zveřejněna konečná verze návrhu POH, posouzení POH z hlediska SEA a proběhnou čtyři nadregionální veřejná projednání. V září materiál projednají kraje v samostatné působnosti a ostatní resorty. Konečná verze 2.4. bude na podzim tohoto roku předána vládě ke schválení, aby POH mohl nabýt účinnosti od počátku roku 2003.

Pracovní seminář

Pracovní semináře, které v červnu proběhly k verzi 2. 2., se vyznačovaly poměrně nízkou účastí. Mezi účastníky jsme našli spíše úředníky zainteresovaných úřadů a zástupce zpracovatelů krajských koncepcí, případně ty, kteří se na vzniku POH přímo podílejí. Účastnila se i veřejnost, pokud tak chápeme zástupce nezávislých zelených organizací. Minimálně však bylo zástupců firem nakládajících s odpady a recyklátorů. Účastníci seminářů se vyjadřovali ke třem materiálům, které se zabývaly základními problémy odpadového hospodářství ČR, shrnutím cílů POH a návrhem systémových opatření k dosažení cílů.

Předběžný výčet základních problémů obsahoval patnáct bodů. Jak uvedla Miloslava Tomiková, koordinátora přípravy POH na Ministerstvu životního prostředí, na základě projednávání bude v některých z nich upravena terminologie, budou změněny nebo úplně vyškrtnuty.

Při pracovním semináři v Praze například vyvolal diskusi již bod první. Za základní problém se v něm označuje nedostatečná prevence odpadů v souvislosti s nízkými finančními náklady na jejich odstraňování, což -jak podotkli někteří účastníci -v případě spaloven odpadů rozhodně není pravda. Také některé formulace byly označeny za poměrně vágní. Například termín "využití moderních technologií", by se měl zaměnit přesnějším termínem BAT. Seznam neobsahoval zmínku o nulové podpoře nízkoodpadových technologií v průmyslu, které jsou skutečnou cestou k snížení průmyslových odpadů

Shrnutí cílů

Některé cíle, zmiňované v materiálu, byly adekvátní a přijatelné: zlepšení kvality dat o produkci odpadů, lepší vymahatelnost práva nebo uplatnění principu ekonomické odpovědnosti a zaměření veřejných výdajů do oblastí, které nemohou být financovány jinak.

Na druhé straně materiál požaduje zřízení Konzultačního orgánu pro odpady a zřízení koordinačního pracoviště pro vědu, vývoj a výzkum v oblasti odpadového hospodářství, ačkoliv bylo nedávno zřízeno CEHO -Centrum pro hospodaření s odpady při VÚV, které takovým orgánem mělo být.

Údiv také vyvolal bod, požadující snížení produkce KO na 340 kg/os/rok, ačkoliv je známo, že v zemích OECD vzrostlo za posledních deset let množství komunálního odpadu o 40 % se stejným trendem do budoucnosti. Navíc má produkce komunálních odpadů přímou korelaci s růstem HDP. Přítomní odborníci označili takový cíl za nezodpovědně formulované přání.

Jeden z hlavních cílů požadoval "Vytvořit podmínky pro vznik jednotné a přiměřené sítě pro nakládání s odpady..." Možná, že to navrhovatelé mysleli dobře, ale takto naformulovaný cíl vyvolává ve společnosti volné soutěže jistou nedůvěru.

Opatření

Materiál shrnující opatření, která je nutno provést, bohužel není příliš provázán s formulovanými cíli POH. Oba materiály se tak stávají nesystémovými a nejsou v nich stanoveny úrovně důležitosti a priority.

Z 37 navrhovaných opatření je valná část fundovaných, některá však opět vyvolala údiv. Mezi nimi byl na prvním místě návrh zavést do konce roku 2002 daně či poplatky z některých druhů výrobků. Pro nesmyslný termín i problematický nástroj (změna daňového systému) bylo toto opatření účastníky označeno za absurdní.

Příprava POH klade -snad poprvé u nás -velký důraz na účast veřejnosti. Veřejnost může své názory a připomínky uplatnit na uvedených internetových adresách (tab.) a zpracovatelé POH garantují, že budou vzaty v úvahu a zapracovány.

-jh -

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down