01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plány na nové zařízení na energetické využívání odpadů

Rady kraje Pardubického a Královéhradeckého podpořily na společném zasedání v květnu výstavbu nového zařízení na energetické využívání odpadů v České republice. Iniciátorem projektu je a. s. Elektrárny Opatovice. Jedná se o komunální projekt, který řeší povinnosti měst a obcí plynoucí z nového...

Rady kraje Pardubického a Královéhradeckého podpořily na společném zasedání v květnu výstavbu nového zařízení na energetické využívání odpadů v České republice. Iniciátorem projektu je a. s. Elektrárny Opatovice.

Jedná se o komunální projekt, který řeší povinnosti měst a obcí plynoucí z nového zákona o odpadech. Dohoda o spolupráci mezi oběma kraji a elektrárnou je před podepsáním.

Myšlenka vystavět v areálu Elektráren Opatovice, a. s. (EOP), regionální zařízení na energetické využívání komunálních odpadů vznikla již před mnoha lety. Vnější, zejména legislativní podmínky však nebyly natolik příznivé, aby mohlo dojít k její realizaci. Starý zákon o odpadech č. 125/1997 Sb. se sice vyjadřoval o nutnosti odpady využívat, nevytvářel však dostatečné nástroje pro jeho naplnění, takže odpady se mohly dále bez omezení skládkovat.

Vytvoření předpokladů

Nový zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, v § 11 "Přednostní využívání odpadů" ukládá povinnost odpady využívat. Podle bodu 2 tohoto paragrafu se splnění této povinnosti nevyžaduje, jestliže v daném čase a místě neexistují technické nebo ekonomické předpoklady pro její splnění, a postupuje-li se v souladu s plány odpadového hospodářství. Právě o ustanovení paragrafu 11 se opírá základní příprava projektu výstavby zařízení na energetické využívání odpadů v Opatovicích (EVO Opatovice).

Bylo rozhodnuto takové předpoklady vytvořit, tzn. vystavět moderní zařízení na energetické využívání odpadů, a tento projekt zapracovat do plánu odpadového hospodářství krajů Pardubického a Královéhradeckého.

V současném procesu tvorby krajských koncepcí hospodaření s odpady jako podkladu pro plány odpadového hospodářství krajů probíhá příkladná spolupráce mezi tvůrci koncepce, firmou ISES, s. r. o., Praha, kraji Pardubickým a Královéhradeckým a hospodářskými subjekty z regionu. Výsledkem je zapracování projektu EVO Opatovice do KKHO obou krajů jako konkrétní odpovědi na reálnou potřebu snížit množství komunálních odpadů ukládaných do skládky v návaznosti na směrnici 1999/31/Rady ES o skládkách odpadu. Znamená to, že oba kraje do budoucna plánují energeticky využívat v zařízení EVO minimálně 100 000 tun odpadů ročně.

Ideální místo

Umístění zařízení na energetické využívání odpadů do areálu Elektráren Opatovice, a. s., je z mnoha důvodů ideální. Pozemek je rovinatý, nezastavěný, v současné době není hospodářsky využíván. Tato průmyslová lokalita má bezprostřední návaznost na krajská města, má dobré dopravní napojení, ale nenachází se přímo v městské zástavbě. Tento fakt přinese výhodu krátkých vzdáleností pro svoz odpadů, stejně jako pro odvoz zbytkových materiálů.

Základním předpokladem dobré funkce každého zařízení na energetické využívání odpadů je zajištěný odběr vyrobených energií. V případě EVO je tento předpoklad splněn samotným iniciátorem projektu, společností EOP, který garantuje dlouhodobé odběry, bude se přímo podílet na organizaci projektu, jeho výstavbě a po dokončení bude zařízení provozovat.

Další předností projektu je garance odborného provozování a optimální využití tzv. synergických efektů. EOP bude zajišťovat dodávky provozních prostředků (demineralizovaná voda, chemikálie), bude poskytovat vlastní infrastrukturu (zařízení staveniště, sociální zázemí zaměstnanců, požární ochrana, železniční vlečka), společným provozem elektrárny a zařízení EVO bude umožněna optimalizace výroby a distribuce energie.

Projekt předpokládá nejprve instalaci jedné technologické linky s kapacitou 100 000 t KO/rok, v budoucnosti však bude možno nainstalovat další dvě linky.

Doprava

V současné době je ve výstavbě kapacitní rychlostní komunikace D 11, jejíž trasa je situována do bezprostřední blízkosti areálu EOP, a. s. Tím se spolu se stávající komunikační sítí, jejíž páteří je komunikace R35, vytvoří téměř ideální podmínky pro technicky přehledné, bezpečné a ekonomicky přijatelné připojení zařízení.

V areálu EOP, a. s., je vybudována železniční vlečka, kterou bude možno využít v době výstavby. Její pozdější využívání pro dopravu odpadu ze vzdálenějších lokalit (pravděpodobně po zabudování druhé linky) bude možné. Podmínkou je však výstavba sběrných dvorů a překladišť ve vytypovaných lokalitách.

Naplnění kapacity

Určující zájmovou oblastí pro projekt EVO jsou zejména kraje Pardubický a Královéhradecký, přičemž skutečná svozová oblast může být vzhledem k vynikající dostupnosti EVO větší, a to v dojezdové vzdálenosti až 80-100 km od zařízení. Projekt nepřepokládá zajišťování zásobování EVO odpadem samostatně, ale prostřednictvím externích dodavatelů. V obou krajích bylo v roce 1999 (podle údajů zpracovávaných v KKHO) vyprodukováno 290507 tun komunálního odpadu, tj. 273 kg komunálního odpadu na obyvatele za rok. Předpokládaný trend vývoje je nárůst na 407000 tun komunálního odpadu za oba kraje celkem v roce 2010, tj. přibližná produkce 400 kg odpadu na 1 obyvatele a rok.

Z těchto údajů vyplývá, že region krajů Pardubického a Královéhradeckého disponuje jak v současné době, tak do budoucnosti dostatečným množstvím odpadů vhodných k energetickému využívání.

Při financování výstavby se předpokládá významná podpora ze zdrojů Evropské unie, která je poskytována komunálním projektům z oblasti životního prostředí. Zařízení by mělo být uvedeno do provozu koncem roku 2007 (případně v první polovině roku 2008).

Projekt výstavby zařízení na energetické využívání odpadů EVO spojuje zájmy regionální samosprávy s činností hospodářských subjektů v oblasti životního prostředí. Vykazuje minimální rizika, je optimálně připravován v čase i místě a jeho realizace představuje po všech stránkách společenský přínos.

Jiřina Vyštejnová,

technické poradenství v odpadovém hospodářství

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down