01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technologie pro odpady obsahující rtuť

Již od roku 1979 začala švédská společnost MRT, špičkový výrobce světelných zdrojů, rozvíjet systém pro zacházení s výrobky obsahujícími rtuť. Odborné znalosti svých expertů na výrobu světelných zdrojů zaměřila na vývoj a výrobu zařízení na recyklaci výrobních odpadů a likvidaci různých odpadových...

Již od roku 1979 začala švédská společnost MRT, špičkový výrobce světelných zdrojů, rozvíjet systém pro zacházení s výrobky obsahujícími rtuť. Odborné znalosti svých expertů na výrobu světelných zdrojů zaměřila na vývoj a výrobu zařízení na recyklaci výrobních odpadů a likvidaci různých odpadových materiálů obsahujících rtuť.

Vznikl tak detailně propracovaný a obecně použitelný recyklační systém MRT, který se dnes mimo Švédsko používá i jinde v Evropě, v USA a na Dálném východě.

Systémem MRT lze likvidovat širokou paletu výrobků obsahujících rtuť, jako jsou zářivky, halogenové výbojky, různé baterie na bázi rtuti, elektrotechnické přístroje, např. spínače a usměrňovače, ale i tlakoměry a teploměry se rtutí atd. Systém MRT se však používá i pro likvidaci různých zdravotnických odpadů (z nukleární mediciny, dentistiky apod.), usazenin a filtračních prostředků, prášků, katalyzátorů, vojenských odpadů, kovů obsahujících rtuť a odpadů z různých průmyslových technologických procesů.

Systém MRT sestává ze dvou oblastí: z mechanické přípravy odpadů a recyklace rtuti a dalších složek odpadu. Pro první oblast nabízí splečnost MRT dvě metody mechanické přípravy odpadů: metodu Kapp a metodu Shreder, po kterých vždy následují recyklační procesy. Technologie pracují vždy v podtlakové atmosféře, která zaručuje minimální emise na pracovišti i v odpadním vzduchu. Různé automatické kontrolní funkce tu snižují riziko lidského selhání.

Metody pro zářivky

Metoda Kapp se používá již přes 15 let a je výhodná pro drcení zářivek, recyklaci vápenosodného skla i pro zpětné získávání cenných luminoforů . Koncepce zařízení Kapp spočívá na ofukování trubek, oddělení patic a odsání luminoforního prášku obsahujícího rtuť.

Metoda Shredder se vyznačuje velmi čistým pracovním prostředím. Při velkých množstvých zpracovávaného odpadu je výhodné použít velkoobjemové prosévací zařízení . Kompaktní zařízení Shredder pracuje v podtlakových kontejnerech, oddělí skleněné části od kovových, odsaje luminoforní prášek. Recykluje vápenosodné sklo, olověné sklo, hliník z patic a luminoforní prášek. Ten se odděluje ve speciálním vzduchočistícím zařízení, dopravuje se do vypařovacích nádrží a sbírá v samočistícím prachovém filtru.

Zařízení zpracuje až 4000 zářivek za hodinu, t.j. asi 10 mil. kusů za rok při jednosměnném provozu. Pro menší množství MRT nabízí kompaktní zařízení Shredder, které zaujímá malou plochu, vyhovuje však i nejvyšším ekologickým standardům. Zaručuje snadnou instalaci, dodává se i jako mobilní zařízení.

Destilátory pro recyklaci rtuti

Tato zařízení vyrábí MRT podle švédského patentu již téměř 20 let a vyznačují se stále se zvyšující výtěžností a čistotou získané rtuti. Pracují plně automaticky, tedy s minimálním rizikem lidského selhání. Mají světově nejvyšší stupeň recyklace rtuti a jejich emise je téměř neměřitelně nízká. Dodávají se ve třech variantách: standard, super a special . Jde o špičkové řešení pro recyklaci rtuti z nejrůznějších odpadních materiálů obsahujících rtuť nebo rtuťové deriváty různého chemického složení.

-bou -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down