01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obaly z plastů jako hnojivo

Německý chemický koncern BASF AG, Ludwigshafen představil fólii určenou k balení potravin, která je z biologicky zcela odbouratelného polymerního materiálu, nesoucího obchodní označení ECOFLEX. Fólie a obaly vyrobené z ECOFLEXu lze běžně kompostovat s ostatním biologickým odpadem. Materiál se...

Německý chemický koncern BASF AG, Ludwigshafen představil fólii určenou k balení potravin, která je z biologicky zcela odbouratelného polymerního materiálu, nesoucího obchodní označení ECOFLEX. Fólie a obaly vyrobené z ECOFLEXu lze běžně kompostovat s ostatním biologickým odpadem. Materiál se rozkládá na vodu, oxid uhličitý a biomateriál, který se stává součástí kompostu.

Materiál má dobré technologické vlastnosti, jako je vodotěsnost nebo odolnost proti působení tuků. Díky tomu se z ECOFLEXu vyrábějí odpadní sáčky, odnosné tašky a průtažné fólie sloužící k balení zboží, u něhož je třeba zaručit, že bude uchováváno čerstvé. Po upotřebení lze ušpiněné obaly odstranit s bioodpadem.

V zemědělství se fólie z polymerních materiálů používají často na celá pole, např. jako ochrana před mrazem. Po sklizni se musí tyto fólie nákladně odstraňovat. Fólie z ECOFLEXu se po sklizni jednoduše zaorají, rozloží se a pohnojí tak půdu.

ECOFLEX je vyroben kyseliny adipové, butandiolu a kyseliny tereftalátové. Vlastnosti biologicky odbouratelného polymeru ovlivňuje především délka molekulárních řetězců včetně jejich rozvětvení a zesíťování.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down