01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Projekt recyklace ledniček v jižních Čechách

V současné době je na jihu Čech realizována akce "Recyklace a úplné zneškodnění výrobků domácího chlazení na území Jihočeského kraje", která je pilotním projektem v rámci krajské koncepce odpadového hospodářství. Projekt řeší komplexní zneškodnění vyřazených domácích chladicích zařízení, včetně...

V současné době je na jihu Čech realizována akce "Recyklace a úplné zneškodnění výrobků domácího chlazení na území Jihočeského kraje", která je pilotním projektem v rámci krajské koncepce odpadového hospodářství.

Projekt řeší komplexní zneškodnění vyřazených domácích chladicích zařízení, včetně odsátí a následné recyklace regulovaných látek v nich obsažených a zneškodnění, případně recyklaci dalších využitelných složek tohoto odpadu. Pro Svaz měst a obcí Jihočeského kraje ho zpracovala a realizuje společnost ECO trend, s. r. o.

Po roce 1990 došlo k výraznému nárůstu vybavení domácností výrobky domácího chlazení. V současné době končí životnost většiny těchto spotřebičů, což se projevuje zvýšením jejich podílu při sběru nebezpečných a objemných odpadů i při zneškodňování nepovolených skládek odpadů.

Na základě výsledků sběrových akcí v Jihočeském kraji bylo v předchozím období stanoveno množství vyřazených výrobků domácího chlazení a proveden odhad podílu těchto výrobků s obsahem freonů, tj. regulovaných látek spadajících do režimu zákona č. 86/1995 Sb. Předpokládá se sběr a zneškodnění zhruba 11 000 kusů výrobků domácího chlazení. Projekt v tomto územním i věcném rozsahu je časově omezen na dobu dvou let.

Od poloviny devadesátých let byli výrobci chladicích zařízení nuceni nahradit regulované látky (ve smyslu zákona č. 86/1995 Sb., o ochraně ozónové vrstvy Země) látkami, které nepoškozují ozónovou vrstvu Země. Předpokládá se tedy, že množství vyřazených výrobků domácího chlazení s obsahem freonů po realizaci tohoto projektu v Jihočeském kraji výrazně poklesne. Další sběr a ekologické zneškodnění omezeného množství těchto zařízení bude možno zajistit v rámci zavedeného systému zneškodňování nebezpečných odpadů (zpětný odběr povinnými osobami podle zákona o odpadech).

Rizika freonů

Hlavním problémem u chladniček z domácností je především obsah látek poškozujících ozónovou vrstvu Země - freonů a dále kompresorových olejů. U lednic s chladicím okruhem obsahujícím freony se jedná o chladivo R 12 - dichlordifluormetan v obsahu 70 až 300 g podle velikosti lednice. V lednicích s tepelnou izolací PUR se freony (většinou R 11 - trichlorfluormetan) používají jako pěnivo a jsou pevně vázané v použité izolaci.

Při úniku mohou freony vyvolávat alergické reakce a prokazatelně způsobují vznik rakoviny. Při úniku plynného freonu do zemské atmosféry dochází k rozkladu ozónu, který chrání Zemi proti kosmickému záření a spolupůsobí při vzniku tzv. ozónové díry.

Většina výrobců již v současné době používá alternativní chladiva (např. CT, inertní izobutan, jako pěnidlo se používá nezávadný cyklopentan).

Cíle projektu

Hlavním cílem projektu je snížení rizika úniku regulovaných látek a komplexní ekologické zneškodnění, případně využití, všech odpadů z výrobků domácího chlazení, a rovněž ověření funkčního systému sběru a následného zneškodnění nebezpečných odpadů na celém území Jihočeského kraje. Vedlejším účinkem je značné snížení rizika vzniku černých skládek, zvýšení úrovně separovaného sběru v uvažovaném území, zvýšení ekologického smýšlení obyvatel. Projekt získal stoprocentní dotaci od Státního fondu životního prostředí.

Realizace

Do systému sběrných míst jsou zahrnuty stávající sběrné dvory vybraných měst a obcí, ve kterých již dnes probíhá sběr nebezpečných odpadů. V rámci projektu bylo na území Jihočeského kraje vytypováno celkem 25 provozovaných sběrných dvorů měst a obcí tak, aby bylo rovnoměrně pokryto celé území Jihočeského kraje. Do těchto sběrných dvorů jsou sváženy vyřazené lednice a mrazničky z domácností.

Vlastní odstranění výrobků je pak prováděno ve dvou stupních. V současné době je využíváno mobilní zařízení SEG.

Každá odpadní lednice obsahuje (podle typu a velikosti) kolem 70-300 g freonů (většinou typ R 12) v uzavřeném chladicím obvodu a 250-800 g (většinou R 11) v izolaci.

I. stupeň systému SEG

Stanice tvořená technologií německé společnosti SEG, nazvaná Enzo-Automat, je určena k odsávání chladiv R 12/22/502/134a (směsi halogenových uhlovodíků) a kompresorového oleje z uzavřeného obvodu. Při odsávání směsi freonu a oleje jsou jednotlivé komponenty odděleny a samostatně ukládány: freon zkapalněný v tlakových nádobách, kompresorový olej ve vestavěné nádrži.

Separace rozpuštěného freonu z nosného oleje probíhá v centrálním bloku stanice patentovaným způsobem a zaručuje dokonalé oddělení freonu z nosného kompresorového oleje.

Před vlastním zpracováním technologií I. stupně systému SEG probíhá tzv. předtřídění, spočívající v oddělení nedůležitých součástí lednic (dřevo, kovové mřížky, plastové držáky, sklo, dvířka bez PUR těsnění apod.) Provádí se mechanickým oddělením jednotlivých částí a odstranění všech nedůležitých součástí skříní odpadních lednic. V rámci předtřídění se oddělují od skříní také nebezpečné složky -Hg spínače a kondenzátory.

Skříně se rozdělí podle principu funkce chladicích zařízení a podle druhu tepelné izolace:

- skříně s neporušeným okruhem freonu R 12, 22, 502, 134a (Enzo-Automat),

- skříně s porušeným okruhem bez izolace PUR pěněné freonem skříně s porušeným okruhem s izolací PUR pěněnou freonem (určeno pro II. stupeň),

- dvířka výše uvedených lednic bez izolace PUR pěněné freonem (kovošrot -druh izolace dvířek je nutné zkoumat u všech druhů skříní. Dvířka bez PUR pěněné freonem se od původních skříní oddělují, neboť výrazně zpomalují zpracování v rámci II. stupně.),

- skříně absorpčních lednic NH4.

II. stupeň systému SEG

V tomto stupni se provádí konečná úprava korpusů lednic, předpracovaných v rámci I. stupně systému SEG a obsahujících freon R 11 v PUR izolaci. Freon typu R 11, obsažený v tepelné izolaci lednice, byl použit při výrobě lednice jako nadouvadlo PUR pěny, vyplňující dutinu v plášti lednice. Freon je mechanicky vázán na tuhý PUR. Jeho uvolnění je možné pouze dezintegrací PUR.

Vlastní technologie II. stupně je mobilní a skládá se ze tří samostatných vozidel. Hlavní celek tvoří návěs, obsahující vlastní drtič, patentované třídění drtě v podtlaku a sorpční čištění odsávané vzdušiny a potřebnou dopravní techniku (šnekové dopravníky). Na druhém nákladním vozidle je drapákový nakladač k manipulaci s lednicemi a tzv. big bagy k ukládání sypkých substrátů, s vlastním energetickým dieselagregátem 500 kVA pro zajištění dostatečného příkonu elektrické energie. Třetí vozidlo je univerzální dodávka sloužící jako zázemí pro obsluhu.

Každá lednice je drapákovým nakladačem vložena do násypky segmentového drtiče, kde je rozdrcena za řízeného podtlaku. Z drtiče je patentovaným způsobem izolován freon - zkapalňován v sadě tří kondenzačních bloků s uhlíkovým absorbérem při podtlaku -15 bar a teplotě -50 oC. Izolovaný kapalný freon je ve směsi s vodou soustřeďován ve vestavěné ocelové nádrži. Ostatní produkty, jsou mechanicky ukládány do pytlů o objemu 1 m3 (big bag).

Produktem technologie II. stupně systému SEG je freon R 11 (kolem 350 g/lednice), kovová drť (kolem 8000 g/lednice), PUR prášek (kolem 3500 g/lednice).

Kapacita zařízení pro II. stupeň činí přibližně 50 kusů za hodinu. Zařízení lze provozovat v nepřetržitém provozu.

Na zařízení lze upravovat následující odpady, které prošly I. stupněm systému SEG:

- lednice kompresorové bez chladícího okruhu s PUR pěnou,

- lednice absorpční bez chladícího okruhu s PUR pěnou.

Toto zařízení pro II. stupeň technologie bude přivezeno na sběrný dvůr v Maršově (okres Tábor) vždy po shromáždění potřebného počtu kusů lednic (3000-4000 ks) pro hospodárný provoz tohoto zařízení.

Vyšší výtěžnost

V rámci projektového záměru se původně předpokládal sběr a zneškodnění přibližně 11 000 kusů výrobků domácího chlazení v období let 2002-2003. Dosavadní zkušenosti nicméně ukazují, že výtěžnost freonu z odstraňovaných lednic je vyšší, než se původně očekávalo. Větší počet lednic také obsahuje tzv. PUR izolaci s obsahem freonů, tzn. musí projít úpravou i ve II. stupni technologie zneškodnění, která je nepoměrně dražší než stupeň první.

Za šest měsíců realizace tohoto projektu bylo odstraněno v rámci jižních Čech v I. stupni celkem 2500 chladniček a mrazniček z domácností a z toho 50 % je určeno k dalšímu zpracování ve II. stupni. Pro další období je již ve sběrných dvorech nashromážděno dalších 2600 kusů.

Jan Tylšar, Lada Keyzlarová,

ECO trend, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down