01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chyby v předpisech ADR a RID

Nové legislativní předpisy pro přepravu nebezpečných látek po silnici (ADR), které vydalo Ministerstvo zahraničních věcí, jako své sdělení pod číslem 6/2002 a předpisy RID pro železniční přepravu platí (sdělení MZV 9/2002) platí již od 1. 7. 2001. Zároveň však trvá až do 31. 12. 2002 přechodné...

Nové legislativní předpisy pro přepravu nebezpečných látek po silnici (ADR), které vydalo Ministerstvo zahraničních věcí, jako své sdělení pod číslem 6/2002 a předpisy RID pro železniční přepravu platí (sdělení MZV 9/2002) platí již od 1. 7. 2001. Zároveň však trvá až do 31. 12. 2002 přechodné období, ve kterém je možno provádět kategorizaci a klasifikaci látek a přípravků podle dosavadních předpisů.

Autoři Horký, Boček a Novotný upozorňují v článku v Chemagazínu (3/2002), že tyto legislativní normy mají zejména v tabulkové části desítky závažných chyb a překlepů, včetně chybné klasifikace látek. Text předpisů působí dojmem, že v češtině nikdo neprovedl základní korekturu. V případě předpisů ADR je naštěstí k dispozici kvalitní základní anglický text, který je možno použít pro porovnání a opravu. Je však nutno na tuto korekturu nezapomínat, jinak by se uživatel předpisů mohl dostat do nepříjemných omylů.

Mnoho chyb je zejména v Seznamu nebezpečných věcí, kde jsou látky zařazovány a klasifikovány v mnoha případech mylně. V abecedním seznamu, který byl na základě tohoto materiálu vytvořen, nejsou dokonce některé látky uvedeny vůbec.

Mnoho pochybení lze nalézt Seznamu zařazených organických peroxidů. Jak uvádějí autoři, jen v prvních třech názvech je celkem šest chyb. Z nich jsou některé snadno rozlišitelné: např. uvedený "suponyl" lze rozpoznat jako "sulfonyl". Kritici však našli zcela chybně uvedené názvy, případně až úsměvné překlepy, jako je výraz "ochucený" uran (správně ochuzený).

Podobné těžké chyby nalezli autoři v předpisech RID, u nichž navíc není možná kontrola s anglickým originálem. K dispozici jsou pouze předpisy v němčině, které rovněž nejsou nejkvalitnější a kontrolu proto neumožňují.

Autoři opět zjišťují, že nejméně ve stovce případů chybí části názvů nebo důležitá specifikace - obvykle není dokončena, takže např. u bodu vzplanutí chybí konkrétní číselný údaj. U padesáti položek nalezli autoři, že byl do názvů omylem vložen řetězec +/R190/C, který změnil chemické názvy v nesmysl.

Z těchto chyb, na jejichž rozpoznání není třeba žádné zvláštní vzdělání, je zřejmé, že tato část předpisů nebyl podrobena ani letmé korektuře či přehlédnutí textu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down