01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Regionální odpadové centrum

V Ústeckém kraji vznikne Regionální odpadové centrum jako výsledek spojeného úsilí řady významných institucí i zahraničního partnera, Provincie Jižní Holandsko. Pro vybudování centra poskytne prostředky Státní fond životního prostředí ČR. Centrum bude pomáhat při plnění požadavků legislativy...

V Ústeckém kraji vznikne Regionální odpadové centrum jako výsledek spojeného úsilí řady významných institucí i zahraničního partnera, Provincie Jižní Holandsko. Pro vybudování centra poskytne prostředky Státní fond životního prostředí ČR. Centrum bude pomáhat při plnění požadavků legislativy (nového zákona o odpadech) a při převedení práv a povinností z rušených okresních úřadů na obce s rozšířenou působností (v kraji jich bude 16) a na krajský úřad.

Od roku 1999 se v kraji zpracovávala Koncepce odpadového hospodářství (zadavatelem bylo Severočeské sdružení obcí -SESO), jako první rozvojový dokument Ústeckého kraje v oblasti životního prostředí. Z koncepce vyplynul návrh na zřízení Regionálního odpadového centra (zkratka ROC). Myšlenku podpořil i zahraniční partner SESO, Provincie Jižní Holandsko, který má s činností podobných center v Nizozemí i dalších zemích EU dobré zkušenosti. Žádost o podporu ROC ze SFŽP byla přijata za významné podpory Vládního zmocněnce pro Severozápadní Čechy Vlastimila Aubrechta.

ROC je první institucí toho druhu, pilotním projektem v České republice na území Ústeckého kraje. Bude pracovat na podobných principech jako centra v zahraničí. Smluvním partnerem pro ministerstvo životního prostředí bude nadále SESO, provozovatelem Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje a odborným orgánem a koordinátorem Krajský úřad Ústeckého kraje. Jedním z každodenních výstupů ROC bude informační podpora všech subjektů, které jsou součástí systému odpadového hospodářství v kraji. Problematika odpadů si vyžaduje velké množství standardních postupů a činnosti, které jsou spojeny s legislativními změnami po roce 1990. Významnou změnou je ukončení činnosti okresních úřadů k 31. 12. 2002, které byly pro odpadového hospodářství klíčovými správními institucemi, a přechod práv a povinností na obce s rozšířenou působností (v kraji jich bude 16)ú a na krajský úřad. Další úkoly ROC se týkají koordinace řízení odpadového hospodářství a pomoc při naplňování zákonných ustanovení na nejrůznějších stupních a oblastech hospodářství kraje. Činnost bude rovněž zaměřena na zlepšení marketingu a přípravu projektů, které budou odpadovou problematiku odborně a efektivně řešit.

-jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down