01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklování elektronických zařízení

Mobilní telefon, který se sám recykluje tím, že se rozloží na znovupoužitelné součástky -to zní spíše jako fantazie. Byl však vyvinut na Brunelově univerzitě ve Velké Británii. Nalezení efektivních postupů pro recyklaci elektronických výrobků je urgentní záležitostí: Evropská unie požaduje, aby už...

Mobilní telefon, který se sám recykluje tím, že se rozloží na znovupoužitelné součástky -to zní spíše jako fantazie. Byl však vyvinut na Brunelově univerzitě ve Velké Británii.

Nalezení efektivních postupů pro recyklaci elektronických výrobků je urgentní záležitostí: Evropská unie požaduje, aby už v roce 2006 výrobci zajistili zpětný odběr a znovuvyužití 80 % prodaných výrobků. To znamená, že bude nutno se vypořádat s enormním množství starých mobilních telefonů. počítačů, ale také lednic, sporáků a dalších domácích spotřebičů.

Odhaduje se, že jen ve Velké Británii to bude kolem 2 milionů televizorů a 12 milionů mobilních telefonů ročně. Jejich součástky přitom obsahují těžké kovy, jako jsou olovo nebo kadmium, škodící zdraví a životnímu prostředí. Obvyklým způsobem je proto výrobky demontovat a získávat z nich využitelné nebo recyklovatelné součásti. To je však velmi nákladná záležitost vyžadující zatím velký podíl lidské práce.

Odborníci z Brunelovy univerzity proto vypracovali technologii tzv. "aktivní demontáže". Podle ní jsou při konstrukci mobilu používány "chytré" prvky ve formě pružin, upevňovacích prvků a šroubků vyráběných ze slitin s tvarovou pamětí a polymerů, které mění vlivem teploty výrazně některé své vlastnosti. S jejich použitím se dá vyrobit výrobek, který označují jako "samodestruktivní mobilní telefon".

Kovy i plasty udržují při různých teplotách různé tvary. Když se telefon rychle zahřeje, "chytré" upevňovací součásti otevřou schránku telefonu, pružiny vysunou displej a šrouby se uvolní tak, že umožní, aby vypadly destičky obvodů.

Výrobky se tedy vlastně demontují samy na běžícím pásu bez jejich mechanického poškození, ke kterému dochází při ruční demontáži. Díky tomu lze jednotlivé součástky znovu použít, případně kvalitně vytřídit pro následnou recyklaci. Elektronické čipy je možno znovu namontovat, destičky obvodů se taví a získávají se z nich vzácné kovy a baterie a LCD prvky (displeje z tekutých krystalů) lze zpracovat tak, aby z nich byly odstraněny toxické prvky.

Praktické využití technologie pro komerční účely nyní prověřují firmy Nokia, Sony a Motorola. Podmínkou je, aby aplikace nových materiálu neovlivnila použitelnost mobilů v praxi, ani nezvýšila výrobní ceny.

-ksm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down