01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Deformátor PET zefektivňuje sběr

O nutnosti sběru, třídění a dalšího využití PET lahví je přesvědčeno stále více zainteresovaných subjektů. Vedle zdokonalování legislativy se hledají cesty pro co nejefektivnější způsoby zacházení s použitými obaly. Nápojové obaly z PET jsou jedním z mála plastů, které se dají recyklačně velmi...

O nutnosti sběru, třídění a dalšího využití PET lahví je přesvědčeno stále více zainteresovaných subjektů. Vedle zdokonalování legislativy se hledají cesty pro co nejefektivnější způsoby zacházení s použitými obaly.

Nápojové obaly z PET jsou jedním z mála plastů, které se dají recyklačně velmi výhodně zpracovávat na fólie, textilie, obaly a další výrobky.

PET lahve ve světě

Podle dostupných informací zdaleka nejlepší výsledky v množství PET obalů vrácených do recyklačního cyklu mají ve Švýcarsku - až okolo 80 %. Jak tohoto výsledku dosáhli? Základem úspěchu bylo, že dominantní obchodní řetězce ve spolupráci s organizací PRS - Pet Recycling Schweiz - zavedly na velkou část prodávaných PET obalů zálohu a vytvořily podmínky pro odběr těchto obalů v místě jejich prodeje.

Sortiment vratných a zálohovaných nevratných obalů se neustále optimalizuje, ale základ je vytvořen: lidé si zvykli nosit zpět do obchodů prázdné lahve a odevzdávat je na těchto místech. Za zálohované obaly obdrží zpět peníze, ostatní vhodí do sběrných kontejnerů.

Kromě nesporných výhod, jako vysokého procenta vrácených PET lahví do recyklačního cyklu (ale o to jde až v první řadě) a prakticky nulových nákladů na dopravu lahví na sběrné místo (donese je zákazník), jsou zde i nevýhody. Zejména je to nutná administrativa se zálohami na lahve, vysoké pořizovací a provozní náklady na výkupní automaty a málo efektivní přeprava neslisovaných PET lahví do sběrných dvorů a na třídicí linky. Podmínkou úspěšného zpracování PET lahví v recyklačních firmách je roztřídění podle barev a nepřítomnost některých nežádoucích látek - oleje či octa.

Technické řešení

Pro zmenšení objemu PET lahví na sběrných místech u obchodů je testováno několik druhů zařízení.Nejde o jednoduchou záležitost. Svědčí o tom skutečnost, že naprostá většina lahví se přepravuje na třídicí linky bez této úpravy. Na zařízení na zmenšování objemu PET lahví je kladeno mnoho požadavků:

- vysoká propustnost - minimálně 60 lahví/min,

- jednoduchá a bezpečná obsluha,

- vysoká spolehlivost,

- nízká hlučnost,

- nízká cena.

Jedním ze zařízení které je v provozu testováno, je rotační diskový deformátor, vyvinutý firmami KLZ servis a Elektropohony

(technická data - viz tab.).

Deformátor je možno umístit do několika druhů kontejnerů vybavených sběrnými pytli nebo paletami. Některé kontejnery jsou navíc vybaveny krabicemi na sběr použitých baterií.

Jeho použitím lze na prvosběrových místech podstatně snížit přepravní náklady do sběrných dvorů a třídicích linek (tab. 1).

  obr

Použití v praxi

Dalším místem pro využití rotačního deformátoru je třídicí linka plastů a PET lahví. Zde se lahve třídí podle barev a lisují do balíků. Existuje několik druhů lisů, pro každý je však společný jeden problém - uzavřený vzduch v lahvích, ale i tvrdé části lahví jako dna a uzávěry značně snižují měrné hmotnosti balíků, a to i v případech, kdy jsou lahve sešlapány. Proto se lahve před lisování různým způsobem perforují, což se provádí většinou ručně.

Použitím rotačního deformátoru lze dosáhnout podstatného zvýšení měrných hmotností balíků.

Rotační defromátor byl použit na třídicí lince v Kopřivnici. PET lahve přicházející na linku jsou zhruba z 50 - 70 % "předupraveny" sešlapáním, přičemž svozy z malých obcích obsahují větší procento sešlapaných lahví. Při použití deformátoru se podařilo zvýšit měrnou hmotnost balíků témeř o 80 %.

- ep -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down