01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Afrika se pouští do recyklace

V Jihoafrické republice se ročně vyrobí a prodá zhruba 1,25 miliardy dvoulitrových lahví z plastických hmot, což představuje kolem 50 000 tun PET. Většinou končí tak, že znečišťují krajinu. Více než 60 % tohoto odpadu vzniká v průmyslové provincii Gauteng (dřívější Transvaal). V posledních letech...

V Jihoafrické republice se ročně vyrobí a prodá zhruba 1,25 miliardy dvoulitrových lahví z plastických hmot, což představuje kolem 50 000 tun PET. Většinou končí tak, že znečišťují krajinu. Více než 60 % tohoto odpadu vzniká v průmyslové provincii Gauteng (dřívější Transvaal).

V posledních letech vláda JAR spolu s několika místními a mezinárodními agenturami pro ochranu životního prostředí začala být tímto stavem znepokojena. Vznikl národní program, který zajišťuje sběr a zpracování odpadového PET v JAR. K jeho realizaci byla zřízena organizace SAPR - South African Polyester Recyclers, která patří pod Mega Trade International South Africa.

V první fázi je cílem sběr 5000 tun PET lahví ročně. SAPR sama shromáždila 1500 t lahví PET za podpory sběračů a společností zabývajících se odstraňováním odpadů a místních sběren. Iniciativa je zatím soustředěna v provincii Gauteng a na Západní Kapsko. V průmyslovém Germistonu byl postaven ústřední sklad. Zde jsou po roztřídění lahve promyty, nadrceny a nabalíkovány tak, aby splnily podmínky pro vývoz do recyklačního závodu v Nigérii, který se zabývá zpracováváním suroviny na polyesterové vlákno. To se vyváží do Evropy, kde se používá do polštářů, prošívaných přikrývek, na koberce a fleecové oděvy.

V druhé fázi bude celý program rozšířen a vznikne poloprovoz v Durbanu (provincie Natal). Kromě toho budou zahájeny vzdělávací programy pro veřejnost s cílem dosáhnout sběru 10 000 t/ročně.

Ve třetí fázi bude kladen další důraz na sběrné programy, dojde k plnému vývoji v hlavních sběrných oblastech a budou vybudovány tři zpracovatelská centra v Johannesburgu, v Kapském Městě a v přístavním městě Durbanu. Další poloprovozy mají vzniknout v Zimbabwe, v Zambii, na Mauriciu a na Seychelských ostrovech.

Na rozdíl od PET lahví, pro něž chybí v JAR kapacity, se v oblasti ostatních plastů struktura dobře rozvíjí. Celkem bylo v roce 2000 zpracováno 923 000 tun prvotního polymeru, z čehož 50 % bylo použito pro obaly. Recyklováno bylo pouze 20 % veškerých plastických obalů. V některých komoditách je situace lepší: ročně se zpracovává přes 60 tis. tun nízkohustotního polyetylénu a je z něj recyklováno 48,5 %, což je hodnota blížící se západní Evropě.

-ksm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down