01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce bioodpadů v ČR

V zemích Evropské unie musejí do 15 let snížit množství biodegradabilních komunálních odpadů ukládaných na skládky na 25 % celkové hmotnosti roku 1995. Měrné množství domovního odpadu v průměru ČR představuje 272 kg/obyv. a rok. Z toho bioodpad (běžný kuchyňský odpad včetně veřejného stravování)...

V zemích Evropské unie musejí do 15 let snížit množství biodegradabilních komunálních odpadů ukládaných na skládky na 25 % celkové hmotnosti roku 1995.

Měrné množství domovního odpadu v průměru ČR představuje 272 kg/obyv. a rok. Z toho bioodpad (běžný kuchyňský odpad včetně veřejného stravování) představuje 38,2 % hm., tj. 104 kg/obyv. a rok. Bioodpad z veřejné zeleně představuje 24 kg/obyv. a rok. Do roku 2010 je očekáván nárůst produkce komunálních odpadů i nárůst biologicky rozložitelné složky komunálních odpadů. V letech 2010-2013 by tato složka měla představovat 51 % tuhých komunálních odpadů.

V roční produkci 1936 tis. tun směsného komunálního odpadu, který je převážně skládkován nebo spalován (Praha, Brno, Liberec), je likvidováno 739 tis. tun bioodpadu. Odděleným sběrem komunálního bioodpadu je ročně získáno kolem 7 tis. tun jako surovina pro kompostování (Nová Paka, Uherské Hradiště, okolí Luhačovic, Strážnice). Z bioodpadů velkokuchyní je získáváno ročně pro kompostování 12 tis. tun. Produkce bioodpadu z tržišť je kolem 3 tis. tun. Z veřejné zeleně je kompostováno ročně 180 tis. tun bioodpadu. Celkové množství komunálního bioodpadu pro kompostování je 202 tis. tun. Množství získaného bioodpadu pro kompostování se každoročně zvyšuje o přibližně 3 %.

Kapacita pro výrobu kompostu v ČR je kolem 700 tis. tun ročně. V současnosti se vyrábí 500 tis. tun akreditovaného kompostu uváděného do oběhu prodejem a 200 tis. tun kompostu pro vlastní potřebu. Kromě komunálního bioodpadu a čistírenských kalů se každoročně kompostuje 100-200 tis. tun průmyslového bioodpadu (papírenské odpady, odpady ze zpracování dřeva, konzervárenský odpad a pod.). Dále je kompostováno každoročně 300-550 tis. tun zemědělského bioodpadu (zvířecí fekálie, rostlinný odpad).

Výroba kompostů na území ČR je v závislosti na odbytu kompostů. V roce 1986 byla výroba maximální -2136 tis. tun, v roce 1994 naopak klesla na minimum 320 tis. tun.

Legislativa výroby a užívání kompostu je součástí legislativy hnojiv. Rozvoji výroby akreditovaných kompostů brání přísné limity na obsah cizorodých látek v kompostu. Kvalitativní kritéria na obsah cizorodých látek v kompostu podle stávající legislativy hnojiv jsou ve srovnání se zahraničím velmi přísná. Standardní kompost v ČR by mohl být v zahraničí použit jako hnojivo pro výrobu biopotravin.

(Zdroj: VÚRV Praha)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down