01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Detektory a separace kovů v recyklaci plastů

Přítomnost kovových částí v plastovém odpadu vážně ohrožuje zařízení recyklační technologie, ekonomiku recyklace, jakost a prodejnost recyklátu a následně i jakost výrobků z plastových regranulátů. Zařazení detekce a separace kovů do procesu zpracování se proto vyplácí již po krátké době po...

Přítomnost kovových částí v plastovém odpadu vážně ohrožuje zařízení recyklační technologie, ekonomiku recyklace, jakost a prodejnost recyklátu a následně i jakost výrobků z plastových regranulátů. Zařazení detekce a separace kovů do procesu zpracování se proto vyplácí již po krátké době po nasazení.

Nebezpečí spočívá nejen v možném poškození zařízení na úpravu odpadu vylomením rozhodujících funkčních částí, ale i v tom, že dochází k rozdrcení větších kovových částí na menší a velmi malé částice, které jsou v dalším zpracování neoddělitelné (např. ani filtrací taveniny regranulátu u vstřikovacích strojů).

Jednou z firem, která se dlouhodobě věnuje právě minimalizaci nebezpečí kontaminace recyklátu a systémům pro detekci a separaci kovů, je S+S Metallsuchgeräte und Recyclingtechnik GmbH z bavorského Schönbergu asi 50 km od našich hranic.

Škody na zařízení a na výrobku

Pro rozhodnutí o nasazení separace rozhoduje především posouzení možných škod na zařízení při recyklaci a hodnota nevyrobené produkce. U mlýnů dochází nejčastěji k vylomení či rozlomení tvrdokovových nožů, k jejich otupení a nižší životnosti a výkonnosti zařízení. Kovové části, úlomky a výlomy nožů a čelistí vedou následně k problémům opotřebení plastifikačních šneků, válců, trysek a hubic u vstřikovacích strojů a extruderů, k prostojům a nákladné údržbě. Již části o velikosti 1 mm způsobují velmi vážné poruchy, jejichž následky ve výpadku výroby a nákladech na opravu přesahují často pořizovací cenu separátoru kovů.

U extruderů způsobují ucpávání sít, brání kontinuitě výrobního procesu a způsobují nepoužitelnost výrobku. Vstřikování je na přítomnost kovových částic zvláště citlivé. Dochází k ucpávání trysek a forem se vtoky a kanály malých průměrů. Výsledkem jsou vady výstřiků a nízká jakost produkce. U kalandrované produkce plochých výrobků ji ovlivňují povrchové vady válců otlaky tvrdých částic.

Problémy přitom nezpůsobují jen železné a ocelové části, které jako magnetické jsou snadněji separovatelné magnetickými systémy, ale i části z nemagnetických nerezavějících ocelí a z barevných kovů, nejčastěji hliník, olovo, měď, bronz a mosaz, často přítomné jako zálisky nebo zástřiky v plastových výrobcích.

Detektory kovů

Nejúčinnější je montáž detektorů kovů již na dopravníky odpadu před mlýny a drtiče, ale i před kalandry. Plošné detektory S+S řady PT se užívají na dopravníky s nízkým navýšením odpadu na pásu. U širokých dopravníků do šíře až 6 m jsou detekční cívky segmentované. Detekci kovu již od velikosti 0,3 mm signalizuje LED dioda a u plochých výrobků se místo barevně vyznačuje. U tunelových provedení s vyšším navýšením materiálu se používají detektory s dělenou cívkou typu SENSITY DLS. Všechny detektory jsou propojitelné s odfukovací tryskou nebo mechanickou rukou.

Separátory kovů v dopravě odpadů

Pro separaci kovů ze sypkých odpadů je nejednodušším typem separátor RAPID 4000 s tzv. dvoukanálovou fázovou detekcí, používaný pod cyklony nebo ve svislých potrubích, kde padajícímu materiálu je v případě detekce klapkou přehrazena cesta a materiál s kovem je separován. Vysokorychlostní detekce s digitálním zpracováním signálu umožňuje separaci železných i neželezných kovů od částic 0,3 mm při výkonu 2 m3h-1 a 1,1 mm při výkonu 69 m3h-1. Dodává se v provedení z nerezavějící oceli 1.4301 a u kontaktních dílů z PP a PTFE.

V pneumatické dopravě s vysokými dopravními rychlostmi je možné nasazení separátorů GF s oddělenou detekcí a separací, při rychlosti 20 m.s-1 je tato vzdálenost 2 m, což představuje mimořádně krátkou reakční dobu. Separační mechanika přitom umožňuje bezpečné oddělení kovu s minimální ztrátou materiálu.

Separátory kovu pro extrudery a vstřikovací stroje

Nejbezpečnějším způsobem ochrany strojů před výskytem kovových částí v tavenině plastu je nasazení separátoru bezprostředně před vstupem granulátu do plastifikační komory.

Separátor řady MES, vzhledem k jeho stavební výšce pouhých 200 mm, lze bez problémů nasadit na vstupu do vstřikovacího stroje mezi násypku a plastifikační válec. Systém pracuje na principu Venturiho trubice bez mechanicky pohyblivých dílů a bez opotřebení.

Při větších průměrech vstupu nad 70 mm se používají separátory řady MFE vybavené mechanickým separačním zařízením na principu rychločinného šoupátka, které lze použít nejen v případech, kdy vsazovaný materiál tvoří sloupec, ale i v případech volně padajícího materiálu.

Nasazení separátorů kovu se vyplácí

Jako doklad ekonomicky opodstatněného nasazení separátorů uvádí S+S příklad: Při výrobě nárazníků vstřikováním systémy s jehlovými uzávěry do velkých forem (hmotnost 35 t) ušetřilo nasazení separátorů prostoje a nevyrobenou produkci u jednoho stroje za přibližně 6000 eur/rok. Proti tomu stojí pořizovací cena separátoru kolem 2500 eur pro jeden vstřikovací stroj.

I když jsou vstřikovací stroje a extrudery vybaveny filtračním zařízením, separátory zajišťují, že se kovové části nedostanou do válců a na šneky, že filtrace pracuje plným průřezem a její životnost se podstatně prodlužuje. U produkce bez kovových částic se dosahuje očekávaných optických a fyzikálních vlastností.

- ab -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down