01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Liberecká spalovna vyřešila doixiny

Provozovatel zařízení na energetické využívání odpadu Termizo, a. s., Liberec zahájil již v srpnu roku 2001 provozní ověřování adsorbce organických perzistentních látek typu PCDD/F na práškovém aktivním uhlí Norit SA Super. Jemně mleté aktivní uhlí je dávkované v množství 5 kg/h do spalin před...

Provozovatel zařízení na energetické využívání odpadu Termizo, a. s., Liberec zahájil již v srpnu roku 2001 provozní ověřování adsorbce organických perzistentních látek typu PCDD/F na práškovém aktivním uhlí Norit SA Super. Jemně mleté aktivní uhlí je dávkované v množství 5 kg/h do spalin před hlavním ventilátorem. Adsorpce probíhá při teplotě 150 až 200 oC s dobou kontaktu 2 sekundy. Po devíti měsících bylo dosaženo koncentrace 0,09 ng TE/Nm3.

Je zřejmé, že moderní spalovny komunálních odpadů nejsou zdrojem emisí PCDD/F. Za rok je celková emise PCDD/F z liberecké spalovny maximálně 0,07 gramů, zatímco celková emise v ČR je asi 700 gramů (z toho lokální topeniště 400 g). Nejvíce "dioxinů" vzniká při spalování uhlí a dřeva, při provozu automobilů a v tepelných hutních technologiích.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down