01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sanace ve Spolaně bez konkurzu

Společnost SITA Bohemia získala bez soutěže zakázku Fondu národního majetku na likvidaci dioxinů ve Spolaně Neratovice. Výkonný výbor Fond národního majetku využil ustanovení zákona, které umožňuje při ohrožení lidských životů či hrozící škodě značného rozsahu neprovádět výběrové řízení. Mezi...

Společnost SITA Bohemia získala bez soutěže zakázku Fondu národního majetku na likvidaci dioxinů ve Spolaně Neratovice. Výkonný výbor Fond národního majetku využil ustanovení zákona, které umožňuje při ohrožení lidských životů či hrozící škodě značného rozsahu neprovádět výběrové řízení. Mezi důvody uvedl i fakt, že SITA Bohemia má jako jediná v České republice licenci na fyzickou likvidaci dioxinů.

V areálu Spolany Neratovice se nacházejí celkem tři objekty, které jsou významně zamořeny vysokou koncentrací dioxinů. Zamoření pochází ze šedesátých let minulého století, kdy byla v objektech vyráběna hnojiva a pesticidy bez testů toxicity a vlivu na životní prostředí. Ukázalo ve však, že účinky používaných látek na lidský organismus jsou velmi negativní: u téměř osmdesáti pracovníků byly prokázány v důsledku kontaktu choroby kůže. Proto byly provozy na konci šedesátých let uzavřeny, ale nebyly sanovány.

První z objektů se dočkal až v roce 1998, kdy byl hermeticky uzavřen betonovým sarkofágem, který zabránil úniku nebezpečných látek do okolí. Zbývající dva objekty by měly být sanovány nyní, avšak odlišným způsobem. Projekt předpokládá stavbu podtlakových hal, které zabrání úniku dioxinů do ovzduší, a likvidaci nebezpečných látek uvnitř objektů.

Objekty s dioxiny se dostaly do centra pozornosti při letošních záplavách, kdy voda zatopila areál chemičky. Vedení však tvrdilo, že k ničemu závažnému nedošlo, až později úniky látek přiznalo. Podle výsledků screeningového monitoringu kvality povrchových vod v oblasti Spolany Neratovice, který provedla Česká inspekce životního prostředí (odběr a analýzy vzorků Ecochem, a. s.), bylo zjištěno, že kontaminace dioxiny a rtutí má lokální charakter -zůstala soustředěna do bezprostředního okolí kontaminovaných výrobních objektů určených k sanaci, a proto výrazně neovlivnila kvalitu povrchových vod ve smyslu nařízení vlády č. 82/1999 Sb.

V září bylo do areálu povoláno několik sanačních firem, které zajistily jeho povrchové očištění (z provozů došlo k úniku značného množství mazutu, který odborníci považují za závažnější než dioxiny). Kontaminovaný odpad byl uložen do kontejnerů na skládce nebezpečných odpadů Spolany a bude odstraněn při chystané sanaci.

-jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down