01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Recyklace styrenových plastů

Pro vybrané typy plastů představuje nová technologie recyklace založená na jejich rozpouštění ve specifických typech rozpouštědel nejen zdroj velmi čistých a hodnotných recyklátů, ale také způsob odstranění některých odpadů obsahujících plasty bez rizika vzniku toxických dioxinů, jako např. při...

Pro vybrané typy plastů představuje nová technologie recyklace založená na jejich rozpouštění ve specifických typech rozpouštědel nejen zdroj velmi čistých a hodnotných recyklátů, ale také způsob odstranění některých odpadů obsahujících plasty bez rizika vzniku toxických dioxinů, jako např. při jejich spalování.

Z nejméně 20 000 t expandovaného (pěnového či lehčeného) polystyrenu EPS, správněji PS-E, který se v Německu spotřebovává na obaly, se pouze 20 % vrací jako recyklát do nových obalů. Zbytek se nehospodárně (98 % objemu představuje vzduch) dopravuje na skládky, k energetické recyklaci do spaloven (kde končí asi 50 000 t plastových odpadů), skončí jako příměs v půdě jako květinářská zem či na lehčení cihlářské hlíny anebo se exportuje.

Další odpad vzniká ve stavebnictví, kde se ročně v Německu (podle údajů BASF za rok 2000) spotřebuje na lehčené stavební hmoty a izolace asi 9 mil. m3 EPS a asi 1,3 mil. m3 tvrdých pěn z extrudovaného XPS či PS-X. Přitom podle údajů přiložené tabulky se v roce 2001 do SRN dovezlo 39 917 t polystyrenových (PS) odpadů, ale vyvezlo 68 654 t PS odpadů především do HongKongu a Nizozemska (údajně z části pro reexport do Asie). Na dovozu se hlavně podílí 11 073 t z Maďarska a 9023 t z České republiky.

CreaSolv pro recyklaci EPS

Společnost Creacycle GmbH, Grevenbroich realizovala technologii materiálové recyklace styrenových plastů CreaSolv(R), určenou především pro EPS a PS z obalů a z elektrošrotu.

Proces recyklace je založen na jednoduchém schématu: odpad - rozpuštění - filtrace - srážení - sušení - recyklát. Použité extrakční médium obsahuje pouze 20 % těkavých organických látek (VOC), pracuje v uzavřeném okruhu a lze ho recyklovat destilací. Kvalitní recyklát se získává i recyklací přepravek na ryby, které dosud končily ve spalovnách, je bez zápachu a je vhodný i na výrobu regranulátu.

Separace PS z elektrošrotu

Běžná recyklace PS a dalších styrenových plastů ABS (akrylonitril-butadien-styren) a rázuvzdorného PS-I či PS-HI z elektrošrotu na kvalitní recykláty a regranuláty i jejich likvidace spalováním je komplikována vznikem vysoce toxických reakčních produktů z aditiv, jako jsou požární retardéry na halogenové bázi (především bromové). Navíc se z PS při nedokonalém spalování uvolňuje obtížný, jedovatý a karcinogenní monomer styren.

Při procesu CreaSolv zůstávají toxické látky v roztoku, z něhož je lze oddělit a oddělené účinně likvidovat. Podle zkoušek se množství vznikajících PBDD/F z recyklátu snižuje proti vznikajícím PBDD/F v původním polymeru o více než řád a nepřekračuje hodnotu 250 pg.g-1 polymeru.

Spalování vedle nákladů asi 400 eur/t znamená také zdroj nežádoucích emisí CO2, zatímco recyklace elektrošrotu CreaSolv vyrábí plnohodnotný PS recyklát s cenou 0,50 eur/kg (což je nepatrně méně než polovina ceny primárního granulátu). Při očekávání možnosti zpracovat ročně asi 50 000 t elektrošrotu tímto procesem se nabízí obchodní potenciál asi 45 mil. eur ročně.

Hledá se provozovatel technologie

Creacycle hledá v Německu provozovatele své technologie, který má k dispozici velká množství EPS a má zájem o produkci levných granulátů pro výrobu EPS na obaly a stavební izolační materiály, označené jako výrobek ze 100 % recyklovaného PS. Na tyto výrobky je možno získat subvence, např. od Duales System Deutschlands, a různé daňové úlevy.

Nová technologie recyklace plastů selektivním rozpouštěním není zcela neznámá. V Japonsku podobně recyklují EPS firmy Styrochem a Sony a produkce jejich recyklátu trvale stoupá. V Itálii spouští firmy Solvay a BASF společný podnik VINYLOOP(R) na extrakční recyklaci PVC nákladem 10 mil. eur.

- ab -

  obr

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down