01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Financování zařízení na výrobu bioplynu

Důvody investování do zařízení na bioplyn jsou různé. V Německu, kde je bioplynových zařízení v provozu mnoho, mají s různými typy financování řadu zkušeností. Podnikové financování představuje klasickou formu získávání kapitálu a bude i v budoucnu hrát vedoucí roli zvláště při financování menších...

Důvody investování do zařízení na bioplyn jsou různé. V Německu, kde je bioplynových zařízení v provozu mnoho, mají s různými typy financování řadu zkušeností.

Podnikové financování představuje klasickou formu získávání kapitálu a bude i v budoucnu hrát vedoucí roli zvláště při financování menších zařízení na získávání bioplynu. Partnerské financování představuje novou formu financování a provozování, která získává pro zemědělství likviditní a bilanční výhody (leasing) a dokonce z něj snímá hospodářské riziko (kontraktace a financování projektů).

Motivy podnikatele mohou spolurozhodovat o formách financování. Hodnotově orientovaný investor vsadí většinou na vlastní finanční prostředky a nepoužije bankovních úvěrů.

Ziskově orientovaný podnikatel dá přednost spíše větším zařízením, bohatě využije úvěrovou pomoc bank, dá se cestou pronikání na další trhy, orientací na hospodárnost. Riziko tohoto postoje je však podstatně vyšší a vlivem zvláštností trhu s obnovitelnými energiemi tu existuje i možnost značné nebo totální ztráty kapitálu.

Ceny energií z obnovitelných zdrojů nejsou zatím schopné konkurence s konvenčními energiemi vyrobenými z fosilních paliv nebo z atomové energie.

Německo i celá EU podporují výrobce "čistých (ekologicky bezrizikových) alternativních energií", a to politicky žádanou formou přídavků k investicím vlivem výhodnějšího úročení půjček. Zúročení investic tu však zatím nemůže dosáhnout 20 % obvyklých v ostatní energetice. Může být naopak tak nízké, že nepřekoná rizika provozu výroben bioplynu a neumožní získat zpět zúročený investovaný kapitál. Základní otázkou tu spíše je, zda se má investovat na vlastní riziko nebo získat pro projekt partnera, který by riziko převzal (partnerské financování).

Dlouhodobé půjčky

Zařízení na výrobu bioplynu by se měla zásadně financovat z dlouhodobých půjček s trváním nad 10 let. Pro zachování likvidity v počátečních letech by mohly být po 1 - 2, výjimečně 3 roky osvobozeny od umořovacích splátek. Doba trvání půjčky musí být zásadně kratší než předpokládaná doba využitelnosti zařízení. Poměr vlastního a cizího investičního kapitálu by měl odpovídat optimu z hlediska stability vlastního kapitálu, bezpečnosti a likvidity. To vše je nutno předem projednat s úvěrující bankou a seznámit se přesně i s jejími nároky, protože mezi bankami mohou být v tomto směru velmi značné rozdíly.

Vlastní kapitál by měl ideálně pokrýt 50 % investičních nákladů. Realistický pohled do statistik však ukazuje, že u většiny německých podniků se průměrné vybavení vlastním kapitálem pohybuje kolem 20 %, v některých oborech je ještě podstatně nižší.

Pokud nechce investor do výroby bioplynu investovat samostatně, nabízí německý trh různé možnosti postupu. Zatímco projektové financování přichází v úvahu jen u velkých staveb (většinou nad 5 mil. eur) a leasing se nabízí převážně na mobilní části zařízení (např. na speciální nákladní automobily), lze u kontraktingu zaznamenat daleko větší pružnost.

U tohoto typu financování přejímá smluvní partner v projektu dalekosáhlé úkoly a rizika, např. celkový vývoj projektu, plánování, stavbu, financování a provoz. Zemědělský podnik nepřináší investice, přejímá však některé práce na projektu, jako je zacházení s kejdou a dodávky energie, a to jako služby za úhradu. Jeho bilance není zatížena a vlastní finanční prostředky může účelně používat v jiných oblastech, mimo jiné ke svým základním činnostem.

Vztahy mezi zemědělským podnikem a smluvním partnerem se řídí podepsanou smlouvou, která má zahrnovat ustanovení o zacházení s kejdou. Smlouva rovněž upravuje dodávky a odběry energií, poskytování plochy pro výrobnu plynu apod. včetně příslušných termínů, lhůt trvání smluvních poměrů a dohodnutých cenových klauzulí.

Leasing

Leasingové společnosti zřizují a financují zařízení podle potřeb uživatele. Po zjištění jeho bonity poskytují po dohodnutou nájemní dobu za dohodnuté leasingové nájemné. To pak zahrnuje náklady na financování, odpisy zařízení a určitou marži. Náklady na leasing jsou obvykle vyšší než odpovídající bankovní úroky. Uživatel leasingu si vyhrazuje předkupní právo na zařízení.

Uživatel leasingového financování však nese riziko neúspěchu zařízení nebo nedodržení jeho dohodnutých parametrů. Dosud však nebylo v SRN žádné zařízení na výrobu bioplynu financováno kompletně jako leasingový model.

Úspěšnost provozu zařízení se posuzuje podle běžného toku finančních prostředků, základní zadluženosti pozemků apod.

-bou -

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. URGENT ÚVĚR NABÍDKA

    Jsem registrovaná a licencované peněz půjčovateli / investorovi, který poskytuje úvěry různého druhu, jako výplatě Osobní, hypotéka, Business, auto úvěry vážný a zainteresovaným stranám za velmi nízkou cenu dosažitelná rychlost. Napište nám na náš e-mail dnes na adrese: Louisandersonfinance@gmail.com

    Nenechte si ujít tuto skvělou příležitost! přijít k nám dnes, takže můžeme ukončit všechny vaše finanční problémy jednou provždy!

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down