01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bezfosfátové prací prostředky nejsou bez chyby

Obecná tvrzení, že fosfátové prací prostředky ohrožují stabilitu říčních systémů, kdežto bezfosfátové prostředky jim neškodí, nejsou úplně pravdivá. Fosfátové prostředky sice dodávají do přirozeného koloběhu látek fosfor, daleko větší podíl tohoto prvku však pochází z biogenních zdrojů, tj. z...

Obecná tvrzení, že fosfátové prací prostředky ohrožují stabilitu říčních systémů, kdežto bezfosfátové prostředky jim neškodí, nejsou úplně pravdivá. Fosfátové prostředky sice dodávají do přirozeného koloběhu látek fosfor, daleko větší podíl tohoto prvku však pochází z biogenních zdrojů, tj. z fekálií.

Účinnost bezfosfátových pracích prostředků je zajišťována velkým obsahem inertních zeolitů. Ty procházejí beze změny čistírnou odpadních vod a hromadí se v naplaveninách řek, kde mohou svými fyzikálními vlastnostmi významně změnit např. složení bahna, což dále ohrožuje biologickou rovnováhu řek. V USA již existují vědecké studie, které upozorňují na tento alarmující vliv a radí návrat zpět k fosfátovým pracím práškům, jejichž působení v ČOV je lépe ovlivnitelné.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down