01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Konference Odpady a obce se blíží

Konference věnovaná hospodaření s komunálními odpady proběhne na tradičním místě: v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové ve dnech 11. a 12. 6. 2003.Program konference je zaměřen na aktuální problémy a úkoly, které musejí řešit města a obce vzhledem k blížícímu se připojení k Evropské unii, i...

Konference věnovaná hospodaření s komunálními odpady proběhne na tradičním místě: v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové ve dnech 11. a 12. 6. 2003.

Program konference je zaměřen na aktuální problémy a úkoly, které musejí řešit města a obce vzhledem k blížícímu se připojení k Evropské unii, i na praktické otázky, s nimiž se setkávají v každodenním životě.
Hlavní přednášky se proto budou týkat stavu implementace směrnic EU v ČR a nastavení podmínek u nás a vypracování plánů odpadového hospodářství krajů v návaznosti na národní plán.
V samostatném bloku budou prezentovány výsledky výzkumných úkolů, které zkoumaly standardy skladby domovního odpadu a životní cyklus druhotných surovin.
Panelové diskuze
Formou panelové diskuse budou zástupci zpracovatelů informovat o situaci ve svých oborech: o možnostech zpracování a využití vytříděných odpadů, o aktuálním stavu u druhotných surovin (sklo, směsné plasty, PET, směsný papír, nápojové kartony). Do evropských souvislostí zasadí tyto informace zástupci organizace PETCORE. Zajímavá by měla být přednáška Helmuta Schmitze z Duales System Deutschland o vývoji recyklace plastů v Německu, kde ustupují od totální recyklace směrem ke smysluplnému a efektivnímu využití.
V bloku ve druhém dni konference budou prezentovány přednášky týkající se zpětného odběru výrobků. Tato povinnost platí zhruba rok, je tedy čas na první zhodnocení, co se povedlo, a co ne, jaký je vztah k obcím a svozovým firmám a jak funguje systém zpětného odběru vybraných výrobků. Bude se prezentovat systém EKO-KOM, který v současnosti již pokrývá většinu republiky, slibně se rozvíjející systémy ostatní (např. systém ECOBAT pro baterie), stejně jako dosud nedořešené problémy (např. autovraky v obcích).
Dalším z hlavních témat bude kompostování, zejména možnosti zpracovávání bioodpadu v obcích, zajímavé příklady z praxe (např. anaerobní digesce biomasy).
Konference bude doplněna blokem o cílené komunikaci s veřejností v oblasti odpadového hospodářství, kam organizátoři přinesou zajímavé příklady a ukázky z měst a obcí, diskusi o roli svozových firem a finanční náročnosti těchto akcí.
Bližní informace o konferenci naleznete na www.ekokom.cz, kde je také přihláška k účasti.Hlavním mediálním partnerem konference je časopis Odpady.
- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down