01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Změna termínu ohrožuje spalovny

Pokud nejsou provozovatelé spaloven odpadů schopni plnit emisní limity, jsou podle zákona č. 86/2002 Sb., o ovzduší, paragrafu 54, odst. 10) povinni vypracovat a plnit schválený plán snižování emisí, který museli mít vypracován do 1. ledna 2003.Na základě tohoto plánu musejí dosáhnout emisních...

Pokud nejsou provozovatelé spaloven odpadů schopni plnit emisní limity, jsou podle zákona č. 86/2002 Sb., o ovzduší, paragrafu 54, odst. 10) povinni vypracovat a plnit schválený plán snižování emisí, který museli mít vypracován do 1. ledna 2003.

Na základě tohoto plánu musejí dosáhnout emisních limitů do 28. prosince 2004. Provoz všech spaloven, jejichž provozovatelé se přizpůsobili ustanovení zákona, je však znovu ohrožen. Podle návrhu novely zákona č. 86/2002 dochází k závažné změně termínu: spalovny by měly dosáhnout emisních limitů už k prvnímu lednu 2004! Sdružení provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů v ČR - STEO se proto obrátilo dopisem jak na ministra Ambrozka, tak na místopředsedu vlády Pavla Rychetského, v němž s navrženou změnou zásadně nesouhlasí. V dopise se píše: "U nyní navrhovaných novelizací nelze v žádném případě akceptovat změnu termínu, která je v příkrém rozporu se směrnicí EU 76/ 2000 - článek 20, a ohrožuje tak realizaci projektů na ochranu ovzduší, které byly již -včetně patřičných harmonogramů - schváleny příslušnými orgány podle dosud platné legislativy.
Kraje, obce, podnikatelé a provozovatelé odpadových technologií mezi jinými například spaloven nebezpečného, zvláště pak zdravotnického odpadu, se již přizpůsobili a připravili ve shodě se stávajícími, před nedávnem přijatými zákony projekty opatření na ochranu ovzduší. Již dosud platný zákon o ovzduší č. 86/2002 Sb., stanovuje v nesouladu s výše citovanou směrnicí EU o jeden rok kratší termíny realizace opatření na ochranu ovzduší. Předkládaný návrh tento termín zkracuje o další jeden rok."
Spalovny musejí investovat podle nové legislativy několik milionů korun do monitoringu a čištění spalin resp. výstavby dioxinových filtrů. Tyto akce se vesměs vztahují termínově ke konečnému datu, danému zákonem - tj. k 31. 12. 2004.
Náhlé zkrácení potřebné doby o rok však spalovny nemohou technicky zvládnout: vybudování potřebné technologie, její najetí a zkušební provoz trvá určitou dobu, kterou nelze zkrátit. Nevyhoví-li však spalovna zákonnému termínu, bude muset být zastavena. Návrh ministerstva proto vyznívá jako pokus spalovny zlikvidovat.
Novela zákona o ovzduší je zatím jen v návrhu, a její definitivní podoba není dosud známa. Doufejme, že konečné znění bude realističtější.
Jarmila Šťastná

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down