01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chráněná dílna recykluje elektronický šrot

Počátkem března byla v Petrovicích u Karviné otevřena chráněná dílna, kde se dvacet lidí se změněnou pracovní schopností věnuje likvidaci použitých televizorů, počítačových monitorů a další audiovizuální techniky.Chráněná dílna, kterou vybudovala firma DAKOL, s. r. o., je první specializovanou...

Počátkem března byla v Petrovicích u Karviné otevřena chráněná dílna, kde se dvacet lidí se změněnou pracovní schopností věnuje likvidaci použitých televizorů, počítačových monitorů a další audiovizuální techniky.

Chráněná dílna, kterou vybudovala firma DAKOL, s. r. o., je první specializovanou firmou v ostravském regionu, která se větším měřítku zabývá recyklací elektronického šrotu. Ročně by měla zpracovat až 20 tisíc televizorů z celé severní a střední Moravy. Vzorem pro tuto recyklační linku se stala linka UH-EKO v Uherském Hradišti, která funguje již sedm let, a ročně zlikviduje na deset tisíc přístrojů. Peníze na projekt poskytl fond PHARE a český stát. Evropská unie bude dotovat také sedmiměsíční zkušební provoz dílny.
Chráněná dílna DAKOL-EKO v současné době zaměstnává 20 osob se změněnou pracovní schopností. Odlehčí se tak trhu práce, neboť zaměstná velice těžce uplatnitelnou skupinu občanů.
Odpad přinese úspory
Nejmodernější technologie umožňuje 100% využitelnost všech materiálů elektronického a elektrotechnického šrotu. Elektroodpad je zdrojem řady druhotných surovin (Fe, Al, Cu, sklo). Jejich racionální využití přináší úspory jak z hlediska energetického (nižší spotřeba energie při výrobě kovů), tak i z pohledu ekonomického -není nutný drahý dovoz surovin na výrobu prvotních materiálů.
Kapacita linky po plném rozjezdu bude za rok 20 000 televizorů, rádií, magnetofonů a ostatní elektroniky. Na skládce tak neskončí přibližně 700 tun dále využitelného odpadu ročně.
Provoz chráněné dílny DAKOL-EKO předpokládá kromě vlastní technologické linky na dekompozici také svoz elektroodpadu v první fází z okolí blízkého, později z oblasti do 80 km a následný odvoz roztříděných surovin. Svoz bude řešen ve spolupráci s městy a obcemi v okolí.
-jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Vážená paní/pane.
    Měl jsem v dosavadním zaměstnání dost těžký úraz na pravé ruce. Můj kamarád u Vás pracuje a je velice spokojený. Měl bych zájem u Vaší firmy pracovat po ukončení rehabilitací. Mohu se také uplatnit i s prací na P.C. V případě zájmu, zašlu svůj životopis, nebo se osobně dostavím.
    S přátelským pozdravem P.N.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down