01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úložiště pod koridorem stíhaček

Skladování vyhořelého jaderného paliva je všeobecným problémem každé země využívající jadernou energii. Nové, avšak pouze dočasné úložiště vyhořelého paliva mělo být vybudováno v rezervaci Skull Valley Band poblíž Salt Lake City (USA). Kapacita úložiště vyhořelého jaderného paliva z osmi elektráren...

Skladování vyhořelého jaderného paliva je všeobecným problémem každé země využívající jadernou energii. Nové, avšak pouze dočasné úložiště vyhořelého paliva mělo být vybudováno v rezervaci Skull Valley Band poblíž Salt Lake City (USA). Kapacita úložiště vyhořelého jaderného paliva z osmi elektráren měla být 40 tisíc tun s předpokládaným zahájením provozu v roce 2005. Vyhořelé palivo mělo být později přemístěno do skladiště, které je nyní ve výstavbě v Yucca Mountain (Nevada).
Začátkem března 2003 však Rada pro jadernou bezpečnost a licence (ASLB), která je nezávislým orgánem NRC (obdoba našeho Státního úřadu pro jadernou bezpečnost), zamítla udělení licence pro výstavbu úložiště. Proti projektu se postavilo mnoho obyvatel Utahu i státní orgány. Hlavní námitkou NCR bylo, že žadatel o licenci neuvedl přiměřenou analýzu následků dopadu vojenských stíhaček F-16 do úložiště jaderného odpadu. Místo zamýšleného úložiště se totiž nalézá pod leteckým koridorem stíhaček F-16 z nedaleké základny s tisícem přeletů ročně. Rada prohlásila, že by mohla znovu projednat udělení licence pro zamýšlené úložiště, pokud by provozovatel přesvědčil velení leteckých sil k zastavení letů nebo změně koridorů nebo prokázal, že skladovací kontejnery pro vyhořelé palivo mohou odolat pádu vojenské stíhačky.
Zdroj: CEN 3/2003

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down