01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nakládání s kaly z čistíren komunálních odpadních vod

V souvislosti s naším vstupem do Evropské unie bude nezbytné přijmout a realizovat četné environmentální směrnice Unie, včetně směrnic o ochraně povrchových vod.Legislativa EU v oblasti ochrany vod je velmi rozsáhlá a tvoří ji několik desítek dokumentů ve formě směrnic a rozhodnutí rady. Z našeho...

V souvislosti s naším vstupem do Evropské unie bude nezbytné přijmout a realizovat četné environmentální směrnice Unie, včetně směrnic o ochraně povrchových vod.

Legislativa EU v oblasti ochrany vod je velmi rozsáhlá a tvoří ji několik desítek dokumentů ve formě směrnic a rozhodnutí rady. Z našeho pohledu je velmi významná Směrnice Rady EHS 91/271/ ze dne 21. 5. 2001 týkající se čištění městských odpadních vod. Důsledkem její akceptace je nutnost výstavby čistíren odpadních vod v obcích s počtem obyvatel větším než 2000 v termínu do 31. 12. 2005.
Současně je nezbytné provést modernizace čistíren stávajících, které svými parametry či kapacitou nevyhovují současným požadavkům na čištění komunálních odpadních vod. S výstavbou čistíren odpadních vod je v převážné většině případů spojena i výstavba či rekonstrukce kanalizačních sítě. Tyto kroky nelze v našich podmínkách uskutečnit bez čerpání příspěvků z dotačních fondů EU.
Důsledkem výstavby čistíren odpadních vod u nás je zvýšení produkce kalů z čištění těchto vod. V článku 14 citované směrnice je uloženo využívat kal vznikající čištěním odpadních vod všude tam, kde je to na místě. V případě zneškodňování musí použité způsoby minimalizovat nepříznivé účinky na životní prostředí. Způsoby nakládání s kaly, jejich využívání či zneškodňování proto nabývají v současné době na aktuálnosti.
Legislativa
Pojem kal z čistíren komunálních odpadních vod a pojmy související jsou definovány v naší legislativě v zákoně č. 185/2001 Sb., o odpadech, a to v § 32. Další definici pojmu kal je možno nalézt ve vyhlášce Ministerstva zemědělství č. 428/ 2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích, a to v § 16 písmeno j). Obě definice se doplňují a vytvářejí tak právně-technický popis pojmu.
Jako odpad je kal z čištění komunálních odpadních vod specifikován vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů a Seznam nebezpečných odpadů. V Katalogu odpadů je kal zařazen pod katalogové číslo 19 08 05 s označením kal z čištění komunálních odpadních vod. V Seznamu nebezpečných odpadů se nevyskytuje, i když může vykazovat nebezpečnou vlastnost H 9 -infekčnost, uvedenou ve vyhlášce Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví č. 376/ 2001 Sb. o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů.
Vzhledem k objemu produkce a obsahu využitelných látek je kal z čištění komunálních odpadních vod vhodný k použití na zemědělských půdách k obnovení deficitu živin a organických látek. Je využíván jako jedna ze vstupních surovin pro bioremediační technologie, jako je například kompostování a výroba umělých rekultivačních zemin. Okrajově se kal z čištění komunálních odpadních vod využívá v keramickém průmyslu pro zlepšení porozity některých pálených výrobků.
Zneškodňování kalů, které nelze využívat, se provádí převážně uložením na skládky typu S-OO. Tímto způsobem však mohou být zneškodněny pouze kaly odvodněné.
V legislativě ES jsou požadavky pro použití kalů na zemědělské půdě zakotveny ve směrnici Rady 86/278/EHS z 12. 6. 1986, o ochraně životního prostředí, a to zejména půdy, jsou-li splaškové kaly používány v zemědělství. V současné době je připravena novela této směrnice.
Zemědělství
V České republice se použití čistírenských kalů v zemědělství řídí vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 382/2001, o použití upravených kalů na zemědělské půdě. Pojem upravený kal je definován v § 32 písmeno b) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Cílem úpravy kalů je výrazné snížení obsahu patogenních organismů v kalech tak, aby kal používaný na zemědělských půdách vyhovoval mikrobiologickým kriteriím uvedeným v příloze číslo 4 k této vyhlášce (přípustné množství termotolerantních koliformních bakterií, enterokoků, Salmonell sp.). Nedílnou podmínkou použití kalů na zemědělské půdě je i splnění mezních hodnot koncentrací vybraných rizikových látek a prvků uvedených v Příloze č. 3. (jedná se o vybrané toxické kovy, organicky vázané halogeny -AOX a polychlorované bifenyly - PCB). Před prvním použitím kalů a dále v desetiletých obdobích je nutno provést monitoring půd, který zajišťuje a hradí původce kalů.
Za úpravu kalů, vedoucí ke snížení obsahu patogenních organismů, lze považovat hygienizaci kalů vápněním, termofilní stabilizaci kalů, či kombinaci obou postupů. Detailně je problematika úpravy kalů rozvedena v návrhu novely směrnice 86/278 EHS - návrh novely z 27. 3. 2000.
Z praxe je zřejmé, že většina upravených kalů splňuje bezprostředně po úpravě dané hygienické požadavky a vyhovující je i obsah vybraných toxických kovů. Problematickými kovy z hlediska jejich obsahu mohou být zinek a rtuť, a to zejména u kalů z ČOV velkých aglomerací.
Kompostárny
Široké využití kalů z čistíren odpadních vod s ohledem na deficit průmyslových hnojiv v zemědělství nabízí kompostárny. Pro výrobu, zkoušení dodávání a užívání kompostů vyráběných průmyslovým způsobem platí ČSN 46 77 35 průmyslové komposty.Při registraci kompostu jako organického hnojiva je nezbytné postupovat podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech. Dávkování kalů do zakládek kompostů je však vždy individuální a obvykle nepřekročí 1/4 objemu zakládky. Vychází z receptur dané kompostárny a z povahy dalších surovin používaných v zakládkách. Obsah čistírenských kalů v kompostu však někdy bývá důvodem odmítavého stanoviska odběratele k výrobku. Toto stanovisko je s ohledem na zkoušky prováděné při registraci kompostu jako organického hnojiva zcela neopodstatněné.
Termické využití kalů z čištění komunálních odpadních vod se řídí obsahem sušiny a emisními limity spalin. Tento způsob využití se v Česká republice vyskytuje snad jen ojediněle. O termickém využití kalů lze hovořit pouze u kalů které jsou před spalování vysušeny a sušení je vždy technologií energeticky náročnou. Pouze špičkové projekty využívají k sušení kalů energie ze spalování plynů uvolněných v procesu technologie čištění komunálních vod.
Využívání kalů v keramickém průmyslu a využití kalů při výrobě umělých rekultivačních zemin podléhá režimu mařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky.
Skládkování kalů pak podléhá režimu zákona číslo č. 185/2001 Sb., o odpadech a vyhlášky Ministerstva životního prostředí č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.
Současné legislativní a praktické trendy v nakládání s odpady vedou k využívání odpadů. Odpad musí být zneškodněn v případě, kdy jej nelze využít.
Kaly z čištění komunálních odpadních vod lze využívat a po vhodné úpravě mohou sloužit jako zdroje minerálních živin a organických látek v zemědělství.
Jaroslav Šubert,
LABTECH, spol. s. r. o., Brno

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Bydlíme na vesnici, která je součástí města Loun.Víc jak 10 let se hovoří o zbudování kanalizace. Ale jelikož končili představitelé městského úřadu, tak se čekalo na nové vedení. Několikrát byla schůze a po roce byla opět schůze, až se přišlo na to, že by se zbudovala kořenová čistička.
    Nyní se zbudovala část obce, ale všichni občané stejně nejsou připojeni.
    Když jsem vznesla dotaz, kdy nás připojí, tak mi bylo řečeno, /skončili naproti nám/ že se mohu připojit na vlastní náklady. Je to 49 metrů, což by pro nás důchodce byly značné náklady, a vím, že lze čerpat z evropských fondů.
    Chtěla bych vědět, jestli je vládní nařízení a datum do kdy musí být kanalizace provedena.
    odvoz stojí Q 367 korun, nebo 545, korun.
    Potřebovali bychom adresu, kam se obrátit, aby nám byl do té doby dokud nebude kanalizace
    zbudována rozdíl mezi stočným a odvozem proplácen.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down