01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podpora bioplynu

Ministři životního prostředí, zemědělství, obchodu a průmyslu a ministr pro místní rozvoj předložili společně návrh programu podpory výroby a využití bioplynu a výstavby bioplynových stanic do roku 2010. Návrh obsahuje i návrh legislativní a finanční podpory programu. Do konce tohoto roku mají...

Ministři životního prostředí, zemědělství, obchodu a průmyslu a ministr pro místní rozvoj předložili společně návrh programu podpory výroby a využití bioplynu a výstavby bioplynových stanic do roku 2010. Návrh obsahuje i návrh legislativní a finanční podpory programu.

Do konce tohoto roku mají ministerstva ve spolupráci s odbornými organizacemi za úkol provést podrobnou analýzu technických předpisů souvisejících s využíváním bioplynu a případně navrhnou jejich úpravy. Nutná je rovněž analýza bezpečnostních předpisů a zapracování technologií pro výrobu a využívání bioplynu do těch předpisů, kterou s touto problematikou souvisejí. Další studie zahrne možnosti využití čištěného bioplynu jako pohonné hmoty pro dopravu, pro distribuci a zásobování v rozvodech plynu, resp. v tlakových nádobách. Ministerstva připraví návrhy programů podpory pro tato řešení. Ministerstvo zemědělství také provede úpravu příslušného prováděcího předpisu k zákonu č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve smyslu zapracování kategorizace hnojiv v návaznosti na využívání bioplynu.

Navržený program si klade za cíl koordinovat většinu opatření, která vedou k vyššímu využívání potenciálu bioplynu v ČR a zároveň má zajistit optimalizaci veřejných prostředků vydávaných na přímou podporu výstavby bioplynových stanic. Získávání bioplynu procesem anaerobní digesce má řadu environmentálních výhod a je považováno za jednu z technologií trvale udržitelného rozvoje společnosti.

Na území ČR v Třeboni je dosud v provozu jedna z prvních a zároveň největších evropských bioplynových stanic v Evropě. Některé naše zemědělské podniky mají dlouhodobé zkušenosti s využíváním bioplynu.

Základní překážkou pro větší rozvoj těchto technologií je jejich relativně vysoká pořizovací cena, a tím také vysoké výrobní náklady a rovněž nároky na bezpečnostní požadavky. Všechny tyto problémy a vysoké finanční náklady omezují především výstavbu malých a středních bioplynových stanic.

Program podpory by měl jejich potíže odstranit a podpořit rozvoj anaerobní digesce podobně, jako v ostatních evropských zemích.

(Zdroj: MŽP)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down