01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vývoz kovového odpadu z Ruska

Konsorcium Ruská ocel společně s Magnitogorským ocelářským kombinátem naléhavě žádá o zvýšení vývozního cla na kovový šrot z 15 na 30 procent. Ruský průmysl údajně ztrácí kovový šrot a je nucen jej nahrazovat železnými rudami a uhlím.Rusko vyváží ročně až 7,5 milionu metrických tun kovového šrotu a...

Konsorcium Ruská ocel společně s Magnitogorským ocelářským kombinátem naléhavě žádá o zvýšení vývozního cla na kovový šrot z 15 na 30 procent. Ruský průmysl údajně ztrácí kovový šrot a je nucen jej nahrazovat železnými rudami a uhlím.
Rusko vyváží ročně až 7,5 milionu metrických tun kovového šrotu a je jedním z jeho největších dodavatelů na světě. V únoru 2002 ceny hlavních druhů šrotu vzrostly 2-2,5krát a dosáhly tak 180 dolarů za tunu. Obchodníci s kovovým šrotem se přeorientovali na vývoz na úkor ekonomických zájmů Ruska. Nedostatek kovového šrotu způsobuje, že ocelářské podniky fungují jen s 30 procenty denních potřeb tohoto materiálu.
Ocelářské společnosti také navrhly uzavření vybraných hraničních přechodů pro kovový šrot.
Podle dohody s Evropskou Unií o vývozu oceli byly v evropské části Ruska otevřeny dva pozemní přechody -Smolensk a Topoli-Solovej na hranici s Ukrajinou. Během roku 2002 však bylo dodatečně otevřeno pět přechodů na hranici Ruska s baltskými zeměmi a Finskem, přes něž putuje zhruba 30 procent šrotového exportu. Podle konsorcia Ruská ocel vyvezlo Rusko za minulý rok více než 8 milionů kovového šrotu, tj. o 30 procent více než v roce 2001. Ruský kovový šrot jde hlavně do zemí Evropské Unie, Turecka a zemí východní Evropy.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down