01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chtěli bychom se dostat s certifikáty kvalitativně výš

V roce 1988 byla čtrnácti předními soukromými společnostmi založena Evropská nadace pro řízení kvality (EFQM). Model EFQM již napomáhá asi 20 tisícům evropským podnikům a institucím zlepšovat výkon ve všech oblastech řízení a vytvářet kvalitnější produkty i služby.

Česká vláda reagovala na tento trend v květnu roku 2000, kdy přijala program Národní politiky podpory jakosti. Koordinačním orgánem programu je Rada ČR pro jakost, v níž jsou zastoupena všechna ministerstva. Jejího předsedu, náměstka ministra průmyslu a obchodu doc. ing. Zdeňka Vorlíčka, CSc., jsme se zeptali:

Co má Rada na starosti?

Je to koordinační orgán. Jsou v ní zastoupeny resorty i významné organizace, které pracují v oblasti podpory jakosti. Rada sleduje jejich činnost a malinko jim finančně pomáhá v projektech, které mají nadresortní charakter. Máme nevelký rozpočet - asi 10 miliónů korun. Z toho hodně dáváme na uspořádání Národní ceny ČR za jakost, přispíváme na propagační akce v listopadu - Měsíci jakosti a na školící a informační činnost. Například jsme podpořili školení inspektorů pro jakost v oblasti, která se týká práce s radioaktivními materiály. Resorty si ve své režii dělají vlastní programy podpory jakosti. My hledíme na to, aby se jejich akce zbytečně nedublovaly. Také jsme připravili program Česká kvalita.

Jaký je vztah certifikátu jakosti ISO k EFQM? Jde o vyšší stupeň kvality?

V minulých letech ministerstvo průmyslu a obchodu i Rada propagovaly, aby podniky získaly certifikát pro řízení jakosti podle ISO 9000. Dnes už má tento certifikát v republice téměř sedm tisíc podniků. My bychom se však rádi dostali kvalitativně výš. Certifikát ISO 9000 znamená, že řízení kvality v podniku funguje takovým způsobem, že jejich produkt má stabilně dobrou kvalitu. Dnes je to už málo a systém EFQM chce, aby nejen výrobek a výrobní část, ale všechny složky činnosti v organizaci byly kvalitní. Můžete mít sice dobrý výrobek, ale mizerný servis, špatně zacházíte se svými zákazníky, nebo firma je na tom manažersky a hospodářsky špatně.

Systém EFQM posuzuje firmu komplexně a pokud chce uspět, musí být excelentní po všech stránkách. ISO 9000 vám zabezpečí asi 30 procent toho, co se od vás chce v systému EFQM. Za kvalitu všech činností se přidělují body. Maximum je 1000 bodů. Kdo je v soutěži nejlepší, dostane Národní cenu ČR za jakost. Loni ji v kategorii nad 250 pracovníků získala Saint Gobain Securit ČR, s. r. o., Hořovice, v kategorii do 250 pracovníků Firesta Fischer, stavební firma z Brna. Když získáte více než 700 bodů (na ty u nás na rozdíl od Maďarska nikdo nedosáhl), dostanete se do evropského kola. Byli bychom rádi, kdyby časem i některá česká firma soutěžila o evropskou cenu kvality.

Může soutěžit i nevýrobní sektor?

Letos by měla být Národní cena ČR za jakost udělena i organizacím veřejného sektoru. Upravené propozice umožní, aby se o ni mohly ucházet např.i organizace ve školství, zdravotnictví, sociální služby, veřejná správa. Určitý problém hodnocení EFQM v souvislosti s národními cenami vidím v tom, že řada firem se bojí negativní reklamy: kdyby neprošly, mohlo by to poškodit jejich image.

Týkají se tyto projekty i kvality životního prostředí?

Od roku 2002 jsme podporovali projekt managementu jakosti ISO 9000 kombinovaný s ISO 14 000, což je řízení jakosti s ohledem na životní prostředí. Jde tedy o systém řízení,podporující zvyšování kvality práce organizace tak, aby se přitom nepoškozovalo životní prostředí. Byl pilotně s úspěchem zkoušen na městském úřadě ve Vsetíně. Protože systémy ISO 9000 a ISO 14 000 jsou však přece jen "šity" především na výrobu a služby, ne na veřejnou správu, vyvinul Evropský institut veřejné správy systém CAF, což je vlastně EFQM, zjednodušený a upravený pro potřeby veřejné správy. Zkoušíme toto hodnocení ve spolupráci s krajskými úřady v Liberci a Olomouci. Jestliže zkouška dopadne úspěšně, doporučili bychom ji vládě k širšímu uplatnění.
Karel Žítek

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down