01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Povinnosti výrobců a dovozců strojů a zařízení

Česká republika opustila v roce 1997 starý systém povinného schvalování výrobků státní zkušebnou a vydala se na cestu převzetí systému posuzování shody, uplatňovaného v dnešní Evropské unii (EU). Tento systém je založen na principu, že výrobek je považován za bezpečný, pokud plní základní (většinou obecně formulované) požadavky, soustředěné v jednotlivých směrnicích (direktivách).

Na směrnice navazují harmonizované evropské normy (EN), které podrobně rozpracovávají a konkretizují základní požadavky směrnice pro jednotlivé skupiny výrobků nebo pro jednotlivé vlastnosti. V ČR bylo zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, vytvořeno pro tento systém legislativní prostředí a jednotlivé směrnice jsou do tohoto systému zaváděny v podobě nařízení vlády (NV). Evropské (EN) a mezinárodní (ISO) normy jsou v ČR masivně přebírány a zaváděny jako ČSN EN, ČSN ISO atp. Ke dnešnímu dni je -alespoň v oblasti strojů a strojních zařízení -kompatibilita systému posuzování shody v ČR a EU velmi vysoká. To umožnilo od 1. 7. 2001 vzájemné uznávání výsledků posouzení shody v deseti oblastech (sektorech) a použití označení CE (grafický symbol shody) i v ČR jako deklaraci shody spolu s ES (evropským) prohlášením o shodě -podle tzv. Protokolu PECA.

Přibližně jeden rok před definitivním vstupem ČR do EU je pochopitelné (i když samozřejmě pro výrobce a dovozce neradostné), že celá legislativní sféra je v rychlém pohybu, vše se stále mění a je velmi obtížné se zde správně orientovat. Lze předpokládat, že podobná situace přetrvá i po určitou dobu po vstupu ČR do EU. Tento stav však nezbavuje výrobce a dovozce povinnosti plnit příslušné předpisy, a zejména pak zodpovědnosti za následky neplnění předpisů a škody způsobené jejich výrobky.

Zařízení pro recyklaci

Specifickou, a v dnešním pojetí poměrně mladou oblastí, je recyklace stavebních hmot. Z hlediska používaných strojů a strojních zařízení je při recyklaci používána jednak řada speciálních strojů a zařízení, jednak i řada klasických nebo upravených těžebních, zemních (nebo stavebních) strojů a zařízení. Na všechny používané stroje a zařízení, ať již stacionární nebo mobilní, se vztahují požadavky jednotlivých NV k zákonu č. 22/1997 Sb. Tím se stávají tzv. "stanovenými výrobky", musí u nich být provedeno posouzení shody před uvedením na trh, vydáno ES prohlášení o shodě a každý výrobek označen CE. Mnoho z mobilních strojů však také podléhá schválení k provozu na pozemních komunikacích podle zákona č. 56/2001 Sb. V neposlední řadě je třeba se zmínit o povinnostech provozovatelů strojů a zařízení ve smyslu zákona č. 258/2000 Sb. a navazujících předpisů z hlediska kategorizace prací.

Požadavky podle zákona č. 22/1997 Sb. lze rozdělit podle jednotlivých nařízení vlády, která se na výrobek vztahují, a podle požadavku na povinnou účast autorizované osoby (AO) při posuzování shody.

Drtivá většina v úvahu připadajících strojů a zařízení, ať již jsou mobilní nebo stacionární, jsou stanovenými výrobky podle NV č. 170/1997 Sb., "strojní zařízení", a to ve skupině výrobků, u nichž není při posuzování shody povinná účast autorizované osoby.

To znamená, že shodu s požadavky posuzuje nebo si nechá posoudit sám výrobce (resp. dovozce), vydává ES prohlášení o shodě a označuje výrobek CE. Takto dnes může postupovat jak výrobce z Evropské unie, tak tuzemský výrobce, a vzhledem k poslední novele zákona č. 22/1997 Sb. (tj. populární §13a zákona č. 205/2002 Sb.) i zahraniční výrobce mimo země EU. Řada strojů, především z oblasti stavebních a zemních (rýpadla, nakladače, dampry atp.) byla podrobena posouzení shody zkušebnou v ČR na základě dobrovolného požadavku výrobce či dovozce, který tak získává odborně kvalitní podklady ke svému prohlášení o shodě. To mívá svoji váhu např. při různých výběrových řízeních, při jednáních s institucemi státní správy a v neposlední řadě to potvrzuje serióznost směrem k zákazníkovi.

Požadavky NV č. 169/1997 Sb., "elektromagnetická kompatibilita", se vztahují jednak na všechny stroje a zařízení s vlastním zdrojem energie, ať již v podobě spalovacího motoru nebo elektromotoru (tj. požadavky na elektromagnetické emise), jednak na stroje a zařízení, jejichž řídicí obvody obsahují citlivé elektronické prvky (tj. požadavky na elektromagnetickou imunitu). U naprosté většiny strojů a zařízení není při posuzování shody povinná účast AO, nicméně pro splnění požadavků tohoto NV (a současně i ekvivalentních požadavků evropské směrnice 89/336/EHS) na elektromagnetickou kompatibilitu musí výrobce disponovat výsledky posouzení shody od akreditované zkušební laboratoře.

Požadavky NV č. 168/1997 Sb., "elektrická zařízení", se vztahují na stroje a zařízení, jejichž součástí jsou prvky elektrické soustavy NN. Ani pro posouzení shody výrobku s požadavky tohoto NV není stanovena povinná účast AO.

Emise hluku

Nařízení vlády č. 9/2002 Sb., "emise hluku" (ekvivalent evropské směrnice 2000/14/ES), stanovuje technické požadavky na výrobky z hlediska emisí hluku. Vztahuje se na 57 druhů strojů a zařízení, v zásadě rozdělených do dvou skupin. První z nich vyžaduje při posouzení shody povinnou účast AO a pro výslednou stanovenou hodnotu garantované hladiny akustického výkonu jsou stanoveny maximální nepřekročitelné limity. Patří sem například stavební výtahy se spalovacím motorem, kompresory, ruční bourací a sbíjecí kladiva, dozery, dampry, rýpadla, nakladače, zdroje tlakové kapaliny, elektrocentrály do 400 kW, pojízdné i věžové jeřáby a svařovací generátory.

Druhá skupina má za povinnost stanovit a vyznačit garantovanou hladinu akustického výkonu, a to bez limitu a bez účasti AO. Sem patří zdvižné pracovní plošiny se spalovacím motorem, elektrické stavební výtahy, vrátky, vysokotlaké čističky, hydraulická bourací kladiva, řezače spár, zdrojová soustrojí nad 400 kW, stroje na frézování vozovek. Je patrné, že ačkoliv se požadavky na hluk netýkají přímo vlastních strojů a zařízení pro recyklaci, při celém zajištění technologického procesu je třeba s nimi počítat.

Principy protokolu PECA

Tento protokol, uplatňovaný od poloviny roku 2001, přinesl nové principy do procedur spojených s uváděním výrobků na trh v ČR a zemích EU. Základem bylo sjednocení předpisů, infrastruktury a dozoru nad trhem v oblasti platnosti prakticky všech NV, zde jmenovaných. V oblastech - sektorech platnosti protokolu PECA je nastavena situace, jako by ČR již byla členem EU.

Výrobek, který vstoupí legálně na trh v ČR (je u něj provedeno posouzení shody podle pravidel v ČR, o tom jsou shromážděny důkazy ze zkoušek, posouzení a ostatní dokumentace, je sepsáno ES prohlášení o shodě a na výrobek) má otevřenu cestu do kterékoliv země EU bez překážek, což plyne ze sjednocené legislativy. Nutnou podmínkou je ještě návod k použití v úřední řeči EU užívané konečným uživatelem. Překážkou však mohou být národní předpisy v oblasti nesjednocené ani v EU, jako je oblast silniční dopravy. Obdobný princip platí i pro import výrobků opatřených označením CE z EU do ČR.

Tento princip neplatí u jediného nařízení vlády, a to č. 9/2002 Sb. Výroba výrobků z ČR tak mimo proceduru vstupu na trh v ČR musí prodělat a dokumentovat samostatnou proceduru vstupu na trh do EU. Zde lze s výhodou využít mechanizmů uznávání zkoušek a spolupráce státní zkušebny s notifikovanými orgány v EU, která je smluvně podložena a prakticky funguje. Zrcadlově to platí i pro výrobky, na které se vztahuje NV č. 9/2000 Sb., pocházející z EU, byť i označené CE.

Po vstupu ČR do EU režim volného pohybu zboží, dnes známý v sektorech PECA, bude běžný u všech výrobků na společném trhu. Technické požadavky, povinnost zkoušet a dokladovat shodu však zůstane. Zvýší se všímavost konkurentů a následky zodpovědnosti každého za výsledky nedodržení předpisů.

Platné technické předpisy ukládají podnikatelům řadu povinností. Z jejich neplnění hrozí sankce, v případě vzniku škod hrozí likvidační náhrady. Za splnění všech povinností odpovídá vždy podnikatel. Při posuzování shody musí v přesně definovaném rozsahu využít služeb autorizované osoby. Zbytek může splnit sám, je-li k tomu technicky a personálně vybaven. Nebo může i zde - už ale dobrovolně - využít technické pomoci zkušeben.

Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down