01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evidence a nakládání s radioaktivními odpady

Přebírání radioaktivních odpadů k uložení, kontrola tvorby rezervy na vyřazování z provozu a evidence původců radioaktivních odpadů - to vše spadá do kompetence Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Ze znění atomového zákona a logiky věcných vztahů vyplývá, že původci radioaktivních odpadů (RAO) jsou povinni kontaktovat SÚRAO z důvodu evidence, kdy musí sdělit údaje o množství a druhu RAO na jednotlivých pracovištích původce.

Původci radioaktivních odpadů jsou právnické nebo fyzické osoby, u kterých v důsledku jejich činnosti vznikají, nebo mohou vzniknout radioaktivní odpady. Platí to i pro případ, že RAO vzniknou až po ukončení provozu, resp. při vyřazení zařízení či pracoviště z provozu. Původci jsou zpravidla držitelé či žadatelé o povolení SÚJB (Státní úřad pro jadernou bezpečnost) k činnostem spojeným s nakládáním se zdroji ionizujícího záření. V praxi se však stává, že osoby sice povolení SÚJB nemají, ale v důsledku různých okolností se stanou vlastníky RAO.

Povinnost evidence však není jediným důvodem, proč kontaktovat SÚRAO. Tento úřad provádí ověření odhadu nákladů na vyřazování jaderného zařízení či pracoviště se III. nebo IV. kategorie z provozu, kontrolu tvorby rezervy na vyřazování z provozu. Přebírá také radioaktivní odpady k uložení nebo skladování, zajišťuje odvody na jaderný účet a v neposlední řadě zajišťuje poskytování informací a služeb v oblasti nakládání s RAO.

Odhad nákladů a tvorba rezervy

Podle atomového zákona musí být součástí žádosti o povolení SÚJB k provozu jaderného zařízení nebo pracoviště III. a IV. kategorie také návrh způsobu vyřazování z provozu, odhad nákladů na vyřazování z provozu ověřený SÚRAO. Podrobnosti k rozsahu a způsobu provedení dokumentace týkající se vyřazování upravuje část třetí vyhlášky SÚJB číslo 185/2003 Sb., o vyřazování jaderného zařízení či pracoviště III. nebo IV. kategorie z provozu.

Na základě návrhu způsobu vyřazování, předloženého původcem k posouzení, vydá SÚRAO doklad o ověření odhadu nákladů na vyřazování z provozu, jehož součástí je také stanovení výše roční tvorby rezervy, tak aby její konečná výše odpovídala celkové odhadnuté částce k předpokládanému datu vyřazování zařízení či pracoviště z provozu.

Atomový zákon (§18, odst. 1, písm. h) ukládá držiteli povolení povinnost vytvářet rezervu na vyřazování z provozu. Povinnost SÚRAO (§ 26, odst. 3, písm. h) je kontrolovat, zda výše vytvářených rezerv odpovídá částce stanovené SÚRAO v dokladu o ověření odhadu nákladů.

Přebírání odpadů k uložení

SÚRAO v současné době přebírá RAO, které vyhovují podmínkám přijatelnosti k uložení nebo skladování na úložiště Richard, Dukovany a Bratrství. V převážné většině se jedná o upravené RAO nebo o uzavřené radionuklidové zářiče, pouze ve výjimečných případech SÚRAO převezme také neupravené RAO. Odpady, které nesplňují podmínky přijatelnosti k uložení, budou bezpečně skladovány až do doby, kdy budou vytvořeny podmínky pro jejich zneškodnění - tj. podle současné koncepce do zahájení provozu hlubinného úložiště pro vysokoaktivní RAO. SÚRAO uzavírá s každým původcem, od kterého přebírá RAO, smlouvu o převzetí radioaktivních odpadů (§ 31 odst. 2 atomového zákona).

Průvodní list

Podle § 29 vyhlášky SÚJB č. 307/2002 Sb. musí být při předávání RAO (ať již SÚRAO k uložení nebo mezi původci) každá jednotka RAO doprovázená průvodním listem. Pro usnadnění vyplňování průvodního listu byl vypracován jednotný formulář, který je možno vyplnit přímo na internetu. Formulář automaticky přepočítává aktivitu jednotlivých nuklidů v RAO z referenčního data měření k datu předání a současně provede jejich sumarizaci podle jednotlivých nuklidů a uvede celkovou aktivitu RAO v jednotce.

Odvody na jaderný účet

V souladu s nařízením vlády č. 416/2002 Sb. není odvádění prostředků na jaderný účet u velké většiny původců zálohové, ale jednorázové - až po převzetí RAO k uložení nebo skladování. Toto nařízení vlády je přechodné. Po zpracování údajů o předpokládané tvorbě radioaktivních odpadů od všech původců bude provedena novelizace tak, aby byly umožněny zálohové odvody i dalším původcům RAO.

Evidence původců

Podle § 18 bodu 1e) zákona č. 18/1997 Sb. jsou všichni držitelé povolení SÚJB, tj. např. pracoviště využívající zdroje ionizujícího záření, povinni vypracovávat a předávat SÚRAO údaje o krátkodobé a dlouhodobé tvorbě radioaktivních odpadů, vyhořelého jaderného paliva a další podklady pro stanovení výše a způsobu odvádění prostředků na jaderný účet.

Správa úložišť radioaktivních odpadů je naopak podle § 26 tohoto zákona povinna vést evidenci původců radioaktivních odpadů a evidenci převzatých radioaktivních odpadů.

Aby mohli původci RAO splnit snadno své zákonné povinnosti, mohou vyplnit evidenční list původce radioaktivního odpadu pomocí internetu na adrese www.surao.cz, kde pro tento účel funguje informační systém ZISS.

Ten umožňuje on line komunikaci a zakládání dat do databáze SÚRAO, zejména přímou registraci a aktualizaci údajů v evidenčním listu a jeho tisk. Rovněž je v něm možné zakládání a tisk průvodních listů RAO, a to jak pro předávání RAO SÚRAO nebo vzájemně mezi jednotlivými původci. Původci, kteří dosud nemají přímé připojení k internetu, budou moci ZISS využívat např. z internetové kavárny, nebo mohou nadále předávat SÚRAO údaje pomocí schválených formulářů, které jim budou zaslány.

Evidenční list je připraven v souladu s požadavky § 3 nařízení vlády č. 416/2002 Sb., o výši a způsobu odvádění prostředků původců radioaktivních odpadů na jaderný účet a umožňuje původci radioaktivního odpadu také splnění povinnosti podle § 18 (1e) atomového zákona.

Zdroj: SÚRAO

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down